Γερμανικός Τύπος: Οργή για την Ελλάδα-De facto επιστροφή της τρόικας

10 Μαρ 2015

Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, καταγράφεται σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Der Spiegel που κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα».

Η κριτική που ασκείται εστιάζει σε δυο κυρίως σημεία: αφενός στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συγκεκριμένα γίνεται λόγος για δύο «χαμένες εβδομάδες», και αφετέρου στις απειλές που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες περί κύματος προσφύγων που μπορεί να φτάσει στο Βερολίνο. Για το τελευταίο ζήτημα μάλιστα τα σημερινά σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι ιδιαίτερα καυστικά. Για «εκβιαστικές απειλές» κάνει λόγο η Stuttgarter Nachrichten, ενώ από την πλευρά της η Kolner Stadt Anzeiger αναφέρεται σε «εκμετάλλευση της ανέχειας των προσφύγων».

Χθες μετά το Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί» τονίζοντας ότι περιμένει τα συμπεράσματα της τρόικας. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα. Δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών, ανέφερε πως δεν θα αποφασίσει η Ευρώπη για αυτά. Σημειώνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο τρόικα, αντί θεσμών, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η συνεργασία ξεκινά από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και πως υπήρξε συμφωνία καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις, παρά μόνο ότι έχει συμφωνηθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Θετικά αξιολογείται την ίδια ώρα το γεγονός ότι αρχίζουν και πάλι αύριο, Τετάρτη, οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς, με πολλούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι «η Ελλάδα διαπραγματεύεται και πάλι με την τρόικα» και να κάνουν λόγο για «ντε φάκτο επιστροφή της τρόικας».

Ο Φιλανδός υπ. Οικονομικών Άντι Ρίνε μιλώντας προς τη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Είπε χαρακτηριστικά πως έχει την εντύπωση ότι ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Μάλιστα ο Φιλανδός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο έστω και μερικής εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς μπορεί να ελεγχθεί. Την ίδια ώρα και άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα εκτιμούν ότι με συνεχείς ελιγμούς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί κάθε τόσο να αποπροσανατολίσει από την ουσία της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, που είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.