Η συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα-

28 Ιουν 2015

Συνεδριάζει εκτάκτως  η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να επικυρωθεί η πρόταση που ομόφωνα έλαβε το υπουργικό συμβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με ερώτημα εάν γίνεται δεκτή η πρόταση των δανειστών ή όχι. Η ονομαστικη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα

Η ημερήσια διάταξη αναφέρει ότι το ερώτημα επί του οποίου θα κληθούν οι πολίτες να τοποθετηθούν είναι το εξής: «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής συγκαλείται για τη «συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α’ του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ήδη για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, όπως είπε, τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, όπως τόνισε στο διάγγελμά του, σήμερα θα ζητήσει με επιστολή του από τους ευρωπαίους ηγέτες και τους θεσμούς να δώσουν ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ελεύθερος, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.