ΗΠΑ: Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

06 Δεκ 2017

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών της περιοχής, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την επί δεκαετίες αμερικανική πολιτική.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα ανακοινωθεί σήμερα με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο τον οποίο επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Ο Τραμπ θα δώσει την εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για αυτή, αφού αναμένεται να πάρει «χρόνια», κατά την ίδια πηγή. Ο ρεπουμπλικάνος θα ταχθεί στο ίδιο διάγγελμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εάν συμφωνούν οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», τόνισε.
Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα εκληφθεί ως casus belli όχι μόνο από τους Παλαιστίνιους, αλλά και από το σύνολο σχεδόν των Αράβων, που θεωρούν -όχι άδικα- ότι αυτό θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της ιερής πόλης τριών θρησκειών -του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Εβραϊσμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, κάτι που ζητούν εμμονικά οι ακραίοι του Ισραήλ και φαίνεται πως έχει υιοθετήσει και ο Νετανιάχου, θα οδηγήσει σε μια νέα εξέγερση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, πυροδοτώντας έτσι μια τρίτη Ιντιφάντα. Κι αυτό, με τη σειρά του, θα «τινάξει στον αέρα» κάθε προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι ένοπλες συγκρούσεις στην πολύπαθη περιοχή, μετά τη στρατιωτική ήττα του Isis.

Προειδοποιήσεις από όλο τον κόσμο
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον Trump και την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσουν σε καμία αναθεώρηση του υφιστάμενου στάτους.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, να συμβάλει στην επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων «του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και ενός νέου παλαιστινιακού)». «Εκτιμούμε πως κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», δήλωσε η Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίες, για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».
«Κύριε Τrump, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ως πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.
Στην Ευρώπη υψώθηκαν επίσης πολλές φωνές: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».
Αλλά και η Αραβική Λίγκα προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση -με τη Σαουδική Αραβία να συνυπογράφει αναγκαστικά, παρά τις στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει το τελευταίο διάστημα με το Ισραήλ.
Ο μόνος ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ