Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup- Αξιωματούχος της ΕΕ: Ώρα για το Plan B και capital controls

27 Ιουν 2015

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και ένα plan Β για την Ελλάδα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup του Σαββάτου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αρχίσουν τη σύσκεψή τους στις 15:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένη για τις 19:00.

Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως στο Eurogroup θα αποσυρθεί το σχέδιο των πιστωτών και θα συζητηθεί το Σχέδιο Β για περιορισμό της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Το Eurogroup αναμένεται να κληθεί να αποφασίσει επίσης επί του ελληνικού αιτήματος για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να γίνει το δημοψήφισμα, ενώ οι τράπεζες θα είναι καλυμμένες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που χρηματοδοτεί την Ελλάδα όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αρχίσουν τη σύσκεψή τους στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν οι εταίροι θα συζητήσουν επί της ελληνικής πρότασης ή κάποιας άλλης πρότασης ή αν θα αποφασίσουν να σταματήσουν τη συζήτηση εξαιτίας του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν κάποια πρωτύτερη ενημέρωση για την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έχουν έως τώρα αρνηθεί να τοποθετηθούν για το δημοψήφισμα, ή εάν ήταν είχαν γνώση της υπόθεσης.