Νταισελμπλουμ: Yπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας ακόμη και με ένα «ναι»- Mαξίμου: Στυγνοί εκβιαστές

27 Ιουν 2015

Ηταν αρνητική έκπληξη η απόφαση της Ελλάδας. Είχα πει ότι οι πόρτες ήταν ανοικτές να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Αυτό συνέβη μέχρι χθες το βράδυ που ανακλήθηκαν οι Ελληνες αντιπρόσωποι και σταμάτησαν οι συζητήσεις, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα θα λήξει στις 30 Ιουνίου και δεν θα υπάρξει παράταση.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν το δημοψήφισμα πει «ναι» απάντησε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα. Ακόμα και έτσι όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική και έτσι υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η χώρα έχει μπροστά της αρκετά προβλήματα ακόμα και αν ψηφίσει ο ελληνικός λαός «ναι». Oπως είπε ακόμα και αν ξεπερνιούνταν τα προβλήματα οι πιθανότητες να πάρει η χώρα καλύτερη προσφορά είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ενημερωθεί για την ουσία της πρότασης και να πάρει σωστή απόφαση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και .αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η ΕΚΤ και παρέπεμψε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι απαιτείται για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του ευρώ», είπε. Στη συζήτηση δεν θα βρίσκεται το Γ. Βαρουφάκης.

Μαξίμου: Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφουν

Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!» , αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Προσθέτουν ότι «όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση».

«Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς», καταλήγουν.