Ντράγκι: H αγορά ομολόγων προστατεύει από την μεταδόση της ελληνική κρίσης

11 Μαρ 2015

Βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δήλωσε σήμερα από την Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην ασφάλεια που προσφέρει το πρόγραμμα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να μην υποστούν συνέπειες από την κρίση στην Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές και για πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Πέραν, όμως, των όποιων θετικών κινήτρων πρόκειται να προσφέρει το πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ.Ντράγκι επισήμανε πως θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο για την αποτροπή τυχόν μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η ΕΚΤ επέκτεινε τα εργαλεία της πολιτικής της, ενώ το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, τόνισε πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι αντισυμβατικό, αλλά δεν είναι ανορθόδοξο. Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό και ότι οι προσδοκίες της αγοράς σε αυτό το θέμα έχουν βελτιωθεί. «Το ερέθισμα ήταν αποτελεσματικό, υπάρχει ήδη μια βελτιωμένη εικόνα. Οι αγορές των κρατικών ομολόγων πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα».

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν δρα ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν». Μια δήλωση που έχει σαφώς πολλούς αποδέκτες εντός της Ευρωζώνης.