Οχι από το Εurogroup σε παράταση – Oλη η ανακοίνωση- Συζητούν Plan b- αποπέμθη ο Βαρουφάκης

27 Ιουν 2015

Απορρίφθηκε επίσημα από το Eurogroup το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.Η συνεδρίαση συνεχίζεται χωρίς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, με το αντικείμενο το Σχέδιο Β για την Ελλάδα, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 του Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος διακανονισμού οικονομικής βοήθειας, έχουν λάβει χώρα έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίτευξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν θέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση υπό όρους πολιτικής (policy conditionality), κάνοντας χρήση της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο του τρέχοντος διακανονισμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς το βράδυ της 29ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την λήξη της περιόδου του προγράμματος. Ο τρέχον διακανονισμός οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλοι οι διακανονισμοί που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των αντίστοιχων κερδών των SMP και ANFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης παραμένουν έτοιμες να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Στην ανακοίνωση του Eurogroup υπάρχει υποσημείωση πως η ανακοίνωση στηρίζεται από όλα τα μέλη του Eurogroup, εκτός από την Ελλάδα.

 Ντάισελμπλουμ: Κακή απόφαση της Αθήνας

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κλείνουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων. «Η κακή απόφαση της Ελλάδας έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συνομιλίες. Με έχει εκπλήξει αρνητικά» συνέχισε για να τονίσει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ανακλήθηκε  το βράδυ της Παρασκευής ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. «Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές αλλά η Αθήνα διέκοψε τη διαδικασία» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα λήγει το βράδυ της Τρίτης.

Πιερ Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το Eurogroup πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσο η συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή υπό της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος. Οταν κοιτάζω να δω το πού είματσε βλέπω διαφορές αρκετά περιορισμένες και καλά προσδιορισμένες. Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Καθήκον μας είναι πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση και στη συνέχεια να λάβουμε αποφάσεις. Το Eurogroup θα αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να γίνει συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη σήμερα. Οι Θεσμοί πάντα έδειχναν τη σαφή τους βούληση να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η θέση της Κομισιόν είναι πάντα απλή και θετική. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι συνομιλίες διεκόπησαν με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Η απόφαση για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί στη σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών. Η πρόταση των θεσμών που είναι στο τραπέζι είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Την περίπτωση επέκτασης απέρριψε ο Αλεξάντερ Στουμπ. «Πολύ δυσάρεστη έκπληξη το ελληνικό δημοψήφισμα. Κλείνει τις πόρτες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η ξεκάθαρη πλειοψηφία μέσα στο Eurogroup είναι της άποψης ότι αποκλείεται επέκταση του προγράμματος. Το Plan B γίνεται τώρα Plan A», δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.

 

Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λούις Ντε Γκίντος: Τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Δύσκολο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιες περιστάσεις. Τα πάντα έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολα. Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου. Δύσκολο να συμφωνήσουμε για μια παράταση, καθώς υπάρχει μια «μονομερής ρήξη» από την ελληνική πλευρά. Σκοπός αυτού του Eurogroup είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα έχει κάνει τη ζωή όλων δυσκολότερη. Η απόφαση του Eurogroup σήμερα, θα έχουν επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα. Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο σημείο όπου το Plan B θα γίνει Plan A.

 

Σόιμπλε: «Η ελληνική κυβέρνηση, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, έχει λήξει τις διαπραγματεύσεις. Θέλαμε να συζητήσουμε την επέκταση, αλλά ο Τσίπρας το έληξε. Δεν έχουμε καμία βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Κανένας από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει δυνατότητα για μια συμφωνία τώρα». Οταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε για το Plan Β και τι μπορεί να σημαίνει αυτό απάντησε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η επέκταση λήγει την Τρίτη και πλέον δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες.