Προεόρτια και ΜΕΘεόρτια

17 Δεκ 2021

Η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα επιβεβαιώνει επιστημονικά μερικές αυτονόητες για την κοινή λογική αλήθειες. Ότι δηλαδή σημασία δεν έχει μόνο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αλλά και η ποιότητά τους και, κυρίως, το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ότι καλύτερα να είναι κανείς διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ παρά εκτός και ότι οι ΜΕΘ στο «κέντρο» είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες από τις ΜΕΘ της επαρχίας.

Δεν χρειαζόταν επομένως να έχει διαβάσει ο κ. πρωθυπουργός ειδικά αυτή τη μελέτη για να γνωρίζει την κατάσταση. Το παράδειγμα του νοσοκομείου του Αγρινίου όπου κανένας ασθενής δεν έχει βγει ζωντανός από τη ΜΕΘ είναι γνωστό από καιρό και χαρακτηριστικό. Ούτε βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση περίμενε τη μελέτη για να ξεσπάσει κατά της κυβέρνησης. Η «αντιπολίτευση των νεκρών» είχε ήδη επισημανθεί από τον Νίκο Φίλη ο οποίος είχε δεχθεί τα οικεία βέλη της Αυγής. Η διαγραφή Κουρουμπλή δεν είναι παρά η έκφραση της υποκρισίας ενός αρχηγού που τώρα θερίζει ότι ο ίδιος έσπειρε.

Το πρόβλημα είναι ότι, για μια ακόμα φορά, η συζήτηση ξεστρατίζει από το στόχο της. Σε μια στιγμή μάλιστα που η πανδημία ξανασηκώνει κεφάλι, αδιαφορώντας για τα προεκλογικά «προεόρτια» των κομμάτων  στα οποία εντάσσεται και η χθεσινή ένταση στη Βουλή. Η απάντηση στη νέα μετάλλαξη παραμένει η ίδια. Το εμβόλιο είναι το μόνο που σώζει τις ζωές των ανθρώπων και τους γλυτώνει από τη φρικτή εμπειρία των ΜΕΘ.

Σύσσωμη η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα πρέπει να πολεμήσουν τους σκοταδιστές και τους λαϊκιστές αντιεμβολιαστές. Από την έκβαση αυτού του πολέμου θα κριθεί η νικηφόρα αντιμετώπιση της πανδημίας. Η λύση δεν είναι μια ΜΕΘ για τον καθένα αλλά ένα εμβόλιο για τον καθένα!