Σε προεκλογική τροχιά το ΚΙΝΑΛ

22 Σεπ 2021

Με την εκδήλωση που διοργανώνουν οι «Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» (Τετάρτη 22/09 18.00) ξεκινάει και επίσημα ο δημόσιος προεκλογικός διάλογος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Οι τέσσερεις -μέχρι στιγμής- υποψήφιοι (Ανδρουλάκης – Γεννηματά – Καστανίδης – Λοβέρδος) έχουν πάρει ήδη τις θέσεις τους στην αφετηρία επιχειρώντας, με διακηρύξεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις κ.λπ., να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και την προτίμηση των μελών και των φίλων του ΚΙΝΑΛ που θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι έχει επιλέξει να εμφανιστεί υπεράνω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και εγγυήτρια της ενότητας. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που δεν συμμετέχει στη σημερινή συζήτηση, στην οποία προσκλήθηκε, και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συμμετάσχει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η θέση της προέδρου άλλωστε της δίνει καθημερινά την ευκαιρία να παρουσιάζει τις θέσεις της. Επιμένει στη διατήρηση της ονομασίας Κίνημα Αλλαγής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τον δρόμο του ΚΙΝΑΛ τον φωτίζει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ».  Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι κάτω από την πίεση των άλλων υποψηφίων θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΚΙΝΑΛ και τις διαρροές του στελεχικού του δυναμικού. Φαίνεται ότι και σε αυτή την εκλογική μάχη θα έχει τη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν και αντίπαλος της σημερινής προέδρου στον δεύτερο γύρο της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας, φαίνεται να επιλέγει ήπιους εσωκομματικούς τόνους καθώς και την αξιοποίηση της εμπειρίας του από τις θητείες του στο Ευρωκοινοβούλιο. Εμφανίζεται με τη σιγουριά του ανεπίσημου «Νούμερο 2» του κόμματος το οποίο, δεδομένων των χαμηλών επιδόσεων του ΚΙΝΑΛ, θα ανέλθει στο «Νούμερο 1». Ο Ν. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να ελέγχει ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πρώτος χρονολογικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα. Με τις δηλώσεις του αλλά και την τελική του διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να επιχειρεί ένα διπλό άλμα προς το παρελθόν και το μέλλον ταυτόχρονα. Από τη μία μεριά δηλώνει ότι εφόσον νικήσει θα δηλώσει ότι «εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», και από την άλλη υπόσχεται διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος και απειλεί τον Τσίπρα ότι θα τον εκθρονίσει από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική του θέση συνοψίζεται στο δίπολο «υπαρξιακός μας αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδεολογικός μας αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία».

Ο Χάρης Καστανίδης αποτελεί το καθαρό αουτσάιντερ της εκλογικής αναμέτρησης. Η υποψηφιότητά του φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην κατοχύρωση του εσωκομματικού του ρόλου την επόμενη μέρα. Είναι μάλλον απίθανο να έχει τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου και των άλλων συντρόφων του στο Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, στο οποίο είχε προσχωρήσει, εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ, το 2015. Η πολιτική του πρόταση συνοψίζεται στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η ημερομηνία των εκλογών και η εκλογική διαδικασία συνολικά αναμένεται να αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στις 3 Οκτωβρίου.

***

Η εκδήλωση των Κινήσεων Πολιτών θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω:

Zoomhttps://us02web.zoom.us/j/85041977600?pwd=cUlaNmhWQ2xaOHVIMzZWUUQ4Qk91dz09

Facebook:  https://m.facebook.com/socialdemoGR/ και

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCiwFa7C3WdLhcrGmCH9Jeng