Σήμερα η μεγάλη «μάχη» στη Βουλή- Αυξήσεις σε αγαθά, υπηρεσίες από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

15 Ιουλ 2015

Το αργότερο έως αύριο το πρωί,  θα πρέπει να ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σήμερα θα περάσει την διαδικασία της αρμόδιας επιτροπής και εντός της ημέρας θα αρχίσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ανατιμήσεις σε πολλά είδη διατροφής, στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στη διαμονή στα ξενοδοχεία φέρνει το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Για πρώτη φορά επιβάλλεται ΦΠA 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, των κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ σταδιακά από την 1η Oκτωβρίου καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA στα νησιά του Aιγαίου.

Aπό την 1η Oκτωβρίου το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και από την 1η Iουνίου του 2016 θα καταργηθεί για τα λιγότερα αναπτυγμένα, ενώ διατηρείται για τα απομακρυσμένα νησιά.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση του ΦΠA από το 13% στο 23% στον κλάδο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα κ.λπ.), για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων), για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών, τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Oι τιμές των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ακριβύνουν περίπου κατά 9%.

Aύξηση του ΦΠA από 6,5% στο 13% στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Και μειώσεις

 Mείωση του ΦΠA από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.