Στους 14 οι νεκροί από την Ίρμα

08 Σεπ 2017

Το μάτι της Ίρμα πέρασε την Πέμπτη από τα νησιά Τερκς και Κέικος συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία στην Καραϊβική. Ο πιο ισχυρός τυφώνας των τελευταίων 100 χρόνων μετρά μέχρι στιγμής 14 θύματα.

irma6

Με ανέμους περίπου 290 χιλιομέτρων την ώρα, η καταιγίδα που έχει το μέγεθος της Γαλλίας έχει καταστρέψει τα μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής ξεριζώνοντας δέντρα και ισοπεδώνοντας σπίτια και νοσοκομεία.

 Η ταχύτητα του ανέμου έπεσε στα 265 χιλιόμετρα όταν η Ίρμα πέρασε από τις βόρειες ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας και Αϊτής και συνέχισε προς τα νησιά Τερκς και Κέικος. Παραμένει σε κλίματα 5, που είναι η υψηλότερη σε επικινδυνότητα κατηγορία τυφώνα.

irma8

 Η Ίρμα βρισκόταν περίπου 85 χιλιόμετρα νότια του νησιού Μεγάλη Ινάγκουα και αναμένεται να φέρει κύματα 6 μέτρων στις Μπαχάμες πριν κινηθεί προς την Κούβα και τη νότια Φλόριντα πριν «εξασθενίσει» σε κατηγορία 4 την Κυριακή.

Σε όλη την Καραϊβική οι αρχές προσπάθησαν να εκκενώσουν πόλεις από κατοίκους και τουρίστες. Στα νησιά στο πέρασμα του τυφώνα οι κάτοικοι αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος της καταστροφής και ετοιμάζονται να δεχθούν ακόμα ένα τυφώνα τον Χοσέ που είναι κατηγορίας 3 και αναμένεται να χτυπήσει την ίδια περιοχή την Κυριακή.

Καθώς το Μαϊάμι ετοιμάζεται να δεχθεί την Ίρμα, οι κάτοικοι κατά εκατοντάδες αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό και προμηθεύονται βενζίνη. Την Πέμπτη οι αγορές βενζίνης αυξήθηκαν πέντε φορές από το κανονικό και σημειώθηκαν ελλείψεις σε πολλά πρατήρια.