Suddeutsche Zeitung: Capital controls αν δεν υπάρξει συμφωνία

15 Ιουν 2015


Νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Πέμπτης ναυαγήσουν, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει πιθανή, πολιτική λύση για να προχωρήσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Νοέμβριο και χρηματοδότηση ύψους 25-35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα υποχρεώσουν την Αθήνα να επιβάλει περιορισμό κίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες (capital control). 

Α η ελληνική κυβέρνηση δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Πέμπτης.