Τάσεις MRB: Προβάδισμα 9,4 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- 10,1% το Κίνημα Αλλαγής

13 Δεκ 2017

Προβάδισμα της τάξεως των 9,4 ποσοστιαίων μονάδων έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις Τάσεις Δεκεμβρίου της MRB.

Η μέτρηση έγινε με πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας. Πραγματοποιήθηκε από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

mrb-prothesi psifou

  • ΝΔ: 30,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21,3%
  • Κίνημα Αλλαγής: 10,1%
  • Χρυσή Αυγή: 6,8%
  • ΚΚΕ: 6,5%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,8%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,2%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 2,1%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 1,5%
  • Λαϊκή Ενότητα: 1%.
  • «Άλλο Κόμμα»: 2,2%
  • «Αδιευκρίνιστη Ψήφος»: 12,8% (Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή).

Εκτίμηση ψήφου

mrb-ektimisi-psifou_0

Πότε να γίνουν εκλογές
Στο ερώτημα «Πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;» το 28,7% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα, πρόωρα το 17,7% και το 41,3% στο τέλος της τετραετίας, ενώ στο ερώτημα «Πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;» το 15% απαντά άμεσα, το 27,5% πρόωρα και το 43,7% στο τέλος της τετραετίας.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός 
Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;
mrb-ikanotita diakivernisis

Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 49% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 69,9% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και 24,7% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 70,9% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 21,9% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».

Το 63,7% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,3%.

τις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 68% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 10,7% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (65,3%), το φορολογικό σύστημα (47,3%) και η υγεία-περίθαλψη (35,2%).

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».

Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή-Κακή», σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
real.gr