Θύμα των γνωστών Ρώσων φαρσέρ Vovan και Lexus έπεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο οποίος πίστευε ότι συνομιλεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου, Ρουστέμ Ουμέροφ.
Οι δύο Ρώσοι δημοσιοποίησαν βίντεο από τη συνομιλία, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στο περιστατικό με το ουκρανικό drone ανοιχτά της Λευκάδας, αλλά και στις ελληνοουκρανικές σχέσεις. Συγκεκριμένοι, οι Ρώσοι φάρσερ προσποιήθηκαν Ουκρανούς αξιωματούχους και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού με drone κοντά σε ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του γραφείου του Ουκρανού προέδρου και του υπουργείου Άμυνας της χώρας σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ρωσικών στόχων.
Ο Θάνος Ντόκος μεταξύ άλλων φέρεται να αναφέρει ότι «έχουμε εκλογές μπροστά μας», ενώ μιλά για την υπόθεση με το ουκρανικό drone στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανό νέο περιστατικό.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι φάρσερ «προειδοποιήσαν» τον σύμβουλο του πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας φέρεται να είχε ενεργήσει αυτόνομα, ότι δεν ακολουθούσε πλέον τις οδηγίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκικαι ότι θα συνέχιζε να στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα ελληνικά ύδατα με στόχο ρωσικά πλοία, καθώς και γιοτ που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες.
Ο Θάνος Ντόκος προειδοποίησε ότι ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό θα δημιουργούσε πολύ σοβαρά προβλήματα:
«Κατανοούμε τις ανάγκες του πολέμου, αλλά δεν θέλουμε να διεξάγεται στο έδαφός μας. Έχουμε εκλογές μπροστά μας, επομένως η αντίδραση της Αθήνας θα είναι πολύ έντονη. Εκείνος [ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας] πρέπει να αποφασίσει αν η πρόκληση ζημιάς σε ένα μόνο ρωσικό πλοίο αξίζει να οδηγήσει στην απώλεια της στήριξης της Ελλάδας. Και, άλλωστε, όλοι οι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία» λέει όπως αναφέρεται στην περιγραφή του σχετικού βίντεο.
«Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος αναγνώρισε ότι η Αθήνα και το Κίεβο έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με μια συμφωνία που αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)» λένε οι φαρσέρ.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η συνομιλία του γενικού γραμματέα Εθνικής Ασφάλειας αποτέλεσε προϊόν υβριδικής επίθεσης με διείσδυση στα πρωτόκολλα ασφαλείας μέσω χρήσης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών πηγών.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης της ασφάλειας των επικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον υβριδικών επιθέσεων. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνομιλίας δεν προέκυψε καμία διαρροή εμπιστευτικής ή απόρρητης πληροφορίας. Όπως σημειώνεται, αντίστοιχες επιθέσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν εις βάρος υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση των αρίστων της ΝΔ σιωπά για το πρωτοφανές συμβάν
Απαντήσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ ενώ καλεί τον Θάνο Ντόκο να παραιτηθεί. «Εδώ και ώρες έχει δει το φως της δημοσιότητας βίντεο από καταγεγραμμένη συνομιλία του Γ.Γ. Εθνικής Ασφάλειας κ. Θάνου Ντόκου με Ρώσους υπηκόους που εμφανίζονται ως Ουκρανοί αξιωματούχοι.
σύμβουλος του πρωθυπουργού εμφανίζεται να μοιράζεται εκτιμήσεις σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα -κάνοντας μάλιστα και ανάλυση αντικτύπου του ουκρανικού ζητήματος σε αυτές- ενώ μοιράζεται και πληροφορίες για την αποστολή του διοικητή της ΕΥΠ στο Κίεβο» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
«Απαιτούνται απαντήσεις:
Είναι γνήσιο το δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό;
Γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι έχει συμβεί;
Η κυβέρνηση των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας επί ώρες σιωπά για αυτό το πρωτοφανές συμβάν.
Η παραίτηση του κ. Ντόκου είναι μονόδρομος».