Τσίπρας Είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει το μεγάλο όχι- Οι ομιλίες των αρχηγών

28 Ιουν 2015

«Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία, πρέπει να πούμε λόγια σταράτα», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τόνισε ότι «η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν πέρα από τους κανονισμούς της Ευρώπης να συνεδριάσουν στο Eurogroup χωρίς την Ελλάδα αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του».

Τι μας είπαν στην ουσία; Ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει. Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό.

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και η απόφαση θα γίνει σεβαστή, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, η διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν είναι καινούρια στην Ευρώπη, επομένως «δεν μπορώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις».

«Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.«Η τραγωδία του μνημονίου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει οριστικά» συνέχισε, καλώντας τον ελληνικό λαό να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας.Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από πέντε χρόνια είναι ο ίδιος φόβος, τόνισε ο Πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας  κλίμα τρομοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε, όσο μεγαλύτερος είναι ο εκβιασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος των Ευρωπαίων για το κόστος στην οικονομία τους.«Μας αρέσει η ειρήνη, αλλά είμαστε ένας λαός που ξέρουμε να πολεμάμε» συνέχισε. Αυτούς τους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση, εξήγησε, έκανε μία ειλικρινή προσπάθεια.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με ανοιχτά χαρτιά. «Στο τέλος, επικράτησαν οι ακραίες φωνές των εταίρων και των θεσμών, παρά τις καλές προθέσεις, ιδίως του κ. Γιούνκερ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στη συμφωνία περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού» εξήγησε, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο παραχωρήσεων.

Η επόμενη μέρα ενός «οχι» θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση μας και οι εταίροι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για ρήξη με την Ευρώπη αλλά με τον οικονομικό εκβιασμό. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικος λαος θα πει το μεγάλο οχι σε τελεσίγραφα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ακουσα καποιους να ζητούν απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτές τις ώρες χρειάζεται πατριωτισμός και ο σημερινός ΠτΔ τον έχει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.« Καθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα για τη συμφωνια σε δημοψηφισμα για το νόμισμα υπονομεύει τη δημοκρατία» σημείωσε. «Οι Θεσμοί επέλεξαν να παραμείνουν Τρόικα. Η Ευρώπη τουτες τις ωρες ακουμπά στην Ελλάδα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι ομιλίες των αρχηγών

Σαμαράς: Πραξικόπημα Τσίπρα- Σοβαρό επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου

Θεοδωράκης:Προτιμάτε να διαλύσετε την πατρίδα προκειμένου να διασώσετε τις συνιστώσες σας

Γεννηματά: Αφηστε τα δημοψηφίσματα, κάντε εκλογές