Τσίπρας σε Λαφαζάνη: Ή ψηφίζετε ή εγώ δεν θα είμαι αύριο πρωθυπουργός

15 Ιουλ 2015

Το γάντι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στους βουλευτές που δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα και τα μνημόνια αλλά θα στηριξουν την κυβέρνησης έριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ      

  «Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το Ποτάμι την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εγώ είμαι πρόεδρος όλης της Κ.Ο και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποιώντας εμμέσως με πτώση της κυβέρνησης.«Εγώ είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω ΚΟ στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι. Αν δεν έχω τη στήριξη από αυτή την ΚΟ τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και  την επόμενη μέρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερομιλία του δίνοντας τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.

Νωρίτερα ο Π. Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωναν ότι καταψηφίζουν μεν τα μέτρα αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πρωτολογία Τσίπρα

Συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Λαφαζάνης: Δεν ψηφιζω αλλά στηρίζω την κυβέρνηση

Από τη δική του πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να αποδέχεται μνημόνια.

Τα διλήμματα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, όπως «μνημόνιο ή καταστροφή», είναι διλήμματα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχουν καμία βάση. Είπε, επίσης, ότι είναι διλήμματα διάτρητα και τρομοκρατικά. 

Ακόμη, είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και δεν αίρει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν, ωστόσο δεν θα ψηφίσει τα μνημονιακά μέτρα.

 

ΟΧΙ από την Κεντρική Επιτροπή

107 από τα 201 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν κατά του νέου μνημονίου και ζητούν να συγκληθεί άμεσα το όργανο, δημιουργώντας έτσι πονοκέφαλο στο Μαξίμου που εκτός από την ΚΟ ομάδα πλέον πρέπει να διαχειριστεί και την κρίση στο εσωτερικό του κόμματος.

Δήλωση 107 μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.

Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

109 μέλη της Κ.Ε. λένε ΟΧΙ

Αγγελοπούλου Ελθίνα

Αγγελόπουλος Βένιος

Αζούδης Θόδωρος

Αθανασιάδης Παναγιώτης

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα

Αξελός Λουκάς

Βασιλείου Αντώνης

Βεργίτσης Μιχάλης

Βλαδιμήροβιτς Μαρία

Βωβός Παναγιώτης

Γαβρίλης Γιώργος

Δελημήτρος Κώστας

Δερμετζόγλου Σοφία

Διακάκη Μαρία

Δούκας Γιάννης

Δούλος Ορέστης

Ελληνιάδης Στέλιος

Ζάννας Ζήσης

Ήσυχος Κώστας

Θανοπούλου Κατερίνα

Θεοδόση Αυγή

Θεοδωράτου Κατερίνα

Θεοδωρόπουλος Γιώργος

Καλομοίρης Γρηγόρης

Καλύβης Αλέκος

Κανταράς Τάσος

Καραγιαννόπουλος Σταμάτης

Καρίτζης Ανδρέας

Κερσανίδης Στράτος

Κιτσαντά Λίτσα

Κνήτου Κατερίνα

Κοδέλας Δημήτρης

Κοντός Δημήτρης

Κοσμάς Πάνος

Κουβελάκης Στάθης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Λάμπρου Βύρωνας

Λάμπρου Πάνος

Λαπατσιώρας Σπύρος

Λάσκος Χρήστος

Λατζανάκη Μαρία

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Λεουτσάκος Στάθης

Μάλαμα Κυριακή

Μαντάς Μάκης

Μαρματάκης Κώστας

Μάρταλης Σωτήρης

Ματσούκα Χαρά

Μαυρόπουλος Τάσος

Μηλιός Γιάννης

Μούστος Μανώλης

Μπαδογιάννης Άκης

Μπανιά Σοφία

Μπαρσέφσκι Μάνια

Μπελαντής Δημήτρης

Μπίστης Αλέξανδρος

Μπόλαρη Μαρία

Μπόλας Μάξιμος

Μπούκας Κώστας

Μπουλούμπαση Άβα

Μπρέστα Μαρίνα

Ναθαναηλίδου Κων/να

Νικολακάκης Γιώργος

Νικολάου Νάγια

Νταβανέλος Αντώνης

Ουζουνίδου Ευγενία

Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης

Παπαδόγιαννη Σόφη

Παπαδόπουλος Χρήστος

Παπαμιχαλοπούλου Μαρία

Παπατριανταφύλλου Νίκος

Πατρικίου Έλενα

Πεπές Ζώης

Πιλάλης Βαγγέλης

Πορτάλιου Ελένη

Πριμηκήρης Βασίλης

Πρωτονοτάριος Γιάννης

Ρινάλντι Ρούντι

Ρουμελιωτάκης Θεόδωρος

Σαπουνά Αγγέλικα

Σαπουνάς Γιώργος

Σουλτανίδου Χριστίνα

Σπανού Δέσποινα

Σπαρτινός Δημήτρης

Σπηλιοπούλου Μάγδα

Στρατούλης Δημήτρης

Συράκου Σταυρούλα

Σωτηρίου Ελένη

Ταυρής Νίκος

Τζόκας Σπύρος

Τόλιος Γιάννης

Τσέλου Ειρήνη

Τσιγώνιας Νίκος

Τσίσοβιτς Τόνια

Υδραίος Μιχάλης

Φοντάνας Γιάννης

Φραγκιαδάκη Μαρία

Φράγκου Λία

Φινάλης Ερρίκος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χαρίσης Γιώργος

Χατζηαργυρού Έρση

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Χατζησταυράκη Μαρία

Χουντής Νίκος

Ψαρρέα Έλενα

Ψυμούλη Χρυσούλα