Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό

23 Δεκ 2017

Ύστερα από μήνες καθυστερήσεων υπεγράφη την Παρασκευή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό. Οι υπογράφοντες ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έπεται συνέχεια

Το σχέδιο εισηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

«Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Το Προεδρικό Διάταγμα οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο», σχολιάσε στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, το προς έγκριση σχέδιο αποτυπώνεται η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου, όπως το αναδιαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές και συνιστά απόδειξη της τήρησης των δεσμεύσεών της, αλλά και της εξακολουθητικής μάχης που δίνει καθημερινά με τις αγκυλώσεις, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν θέτει άλλους όρους που να ανατρέπουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό και πολεοδομικό σχέδιο του επενδυτή. Ταυτίζεται πρακτικά με τους σχεδιασμούς του επενδυτή εξαιρουμένης της γνωστής κήρυξης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκτασης των 300 στρεμμάτων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Όπως γράφει το ΒΗΜΑ, η έγκριση του προεδρικού διατάγματος χθες Πέμπτη για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, «ξεπάγωσε» μια σειρά προειλημμένων αποφάσεων από εγχωριους μεγαλοεπενδυτές γύρω από την Lamda Development.

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 48 ώρες άλλαξε χέρια το 13,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Χθες, η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (Pharmathen), αγόρασαν το 12,8% της Lamda από το fund της Blackstone, δηλαδή 10,2 εκατ. τεμάχια, και σήμερα τα Αττικά Πολυκαστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, κ.α.). απέκτησαν ένα επιπλέον 0,63%, δηλαδή 500.000 τεμάχια, από την ίδια την εταιρεία.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες αυτοί παίρνουν θέσεις στη Lamda, διαβλέποντας τις τεράστιες ευκαιρίες που συνεπάγεται το ξεμπλοκάρισμα του μεγαλύτερου project των επόμενων ετών, δηλαδή η επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, διάρκειας 15-20 ετών, και η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.