ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα, η Κύπρος ακολουθεί άλλη πορεία

10 Μαρ 2015

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ενώ πρόσθεσε πως ευτυχώς υπήρξε κατάληξη στο χθεσινό Γιούρογκρουπ και με την εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτραπούν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα.

«Η Κύπρος ακολουθεί διαφορετική πορεία από την Ελλάδα και οι οικονομίες των δύο χωρών έχουν αποσυνδεθεί» ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται κατανοητό από όλους.

Επεσήμανε ότι οι αγορές αντικρίζουν την Κύπρο θετικά και τα ομόλογά της έχουν την καλύτερη απόδοση τα τελευταία χρόνια και τόνισε: «Βρισκόμαστε σε πορεία διόρθωσης και καταγράφουμε θετική επίδοση την οποία μπορούμε να ενισχύσουμε».

Στο μεταξύ, αισιόδοξος δηλώνει, εκτιμώντας ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, με την τρόικα να επιστρέφει στην Κύπρο για την έκτη αξιολόγηση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, υπονομεύει τις προοπτικές, που έχουν δημιουργηθεί για την κυπριακή οικονομία.

Έκανε παράλληλα αναφορά «σε εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί από την Κύπρο στο πρόγραμμα, σηματοδοτώντας τη διαφοροποίηση της από την περίπτωση της Ελλάδας.

Η Κύπρος πέτυχε πλεόνασμα το 2014, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις. Το πρόγραμμα της όμως μπήκε στο «ψυγείο» λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.