Το Impact hub Athens επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό κλίμα για αρκετή ώρα με πολλούς νέους ανθρώπους-εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, νοικιάζοντας ουσιαστικά μέρος των εγκαταστάσεων και αξιοποιώντας τον ως έδρα για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένας ανοικτός χώρος από πολλούς νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ο καθένας σε διαφορετικά πεδία.
Αναφέρθηκαν σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται ο καθένας εξ αυτών και εξήγησαν ότι αυτός ο χώρος τους προσφέρει και τη δυνατότητα να βρουν πιθανές συνέργειες με άλλους νέους ανθρώπους που προωθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις τους, με τον κ. Τσίπρα να συζητά μαζί τους τις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων, που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παράδειγμα της κοινωνικής οικονομίας ως τμήμα της συνολικής θέσης και στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, «στον αντίποδα του γενικότερου επιχειρηματικού μοντέλου που άνθισε με νοσηρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει κι αλλιώς», όπως υπογράμμισε.
«Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν πολύ σημαντικές ευκαιρίες ιδίως για νέους ανθρώπους που έχουν φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση που θα έχει στόχο να προσφέρει στο κοινωνικό συνολο και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και να μείνουν στη χώρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Σημείωσε δε: «Αυτό που κάναμε ήταν να ανοίξουμε την υπόθεση της αλληλέγγυας οικονομίας σε όλον τον πληθυσμό και να γίνει μια υπόθεση που δεν θα αφορά ως επί το πλείστον συγκεκριμένους παραδοσιακούς κλάδους, αλλά όλους τους πολίτες». Πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα ευρύ πεδίο καινοτομιών μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αναδείξει έναν τομέα, μια ιδέα, με την οποία δεν είχε ασχοληθεί κανείς και για την οποία, έως και πριν από έναν χρόνο, δεν υπήρχε καν θεσμικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, είπε:
• Φτιάξαμε τη γενική γραμματεία της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας.
• Χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, δίνοντας αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία για τη δραστηριότητα του κάθε τομέα της οικονομίας και λειτουργήσαμε αυτή τη γραμματεία και ως ένα κέντρο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών που θέλουν να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα και να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επισκέφθηκε τον χώρο για να αναδείξει έναν τομέα που -όπως είπε- «για εμάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος και παραγωγικός, τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας που σε άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό μέρος (στη Γαλλία αποτελεί το 10% του ΑΕΠ)» και σημείωσε ότι υπάρχει σειρά ωφελημάτων, ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων, σε όσους θελήσουν να ασχοληθούν και να φτιάξουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση.
Τα κίνητρα αυτά είναι:
• Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου ως μέλος σε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση δεν συνεπάγεται ατομικές φορλογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
• Επίσης, τα κέρδη της συνεταιριστικής επιχείρησης πριν από τη φορολόγησή τους ως το 35% βγαίνουν από τη φορολόγηση στον βαθμό που διανέμονται στα μέλη της επιχείρησης.
• Δεν πληρώνουν αυτές οι επχιειρήσεις τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία και μετά από αυτήν πληρώνουν μικρότερο.
• Εργαζόμενοι σε συνεταιρισμούς ή σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν μέλη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού δεν χάνουν τη σύνταξη, επιδότηση, επίδομα που λαμβάνουν ήδη, ενώ έχουν και επιπλέον όφελος από τα διανεμόμενα οφέλη της επιχείρησης.
πηγή: in.gr