Μια οργισμένη απάντηση

Λεωνίδας Καστανάς 12 Δεκ 2013

OΚ, είχε πολλούς πασόκους. Όχι συνδικαλιστές, χλιμίτζουρες, τσοκαρία με λιγδωμένο μαλλί. Αυτοί από καιρό είναι αλλού και σχεδιάζουν τη λαϊκή δημοκρατία. Ήταν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, περιβάλλοντος Σημίτη. Σας ενόχλησαν; Εμ, βέβαια. Όταν οι Πασόκοι πηγαίνουν να κουρνιάσουν στις φωλιές του Αλέξη ή του Φώτη, είναι δημοκράτες, αριστεροί, ανανήψαντες, τίμιοι πολιτικοί που επιστρέφουν στην Αριστερά, τη γη των προγόνων τους και με τίποτα Πασόκοι. Χθες που ήρθαν σε μας, είναι Πασοκαρία του κερατά, φθαρμένα υλικά, που δεν ντρέπονται να θέλουν να ξανακάτσουν στο σβέρκο του λαού.

Βασικά, σας ενόχλησε που ήταν πολλοί. Τόσοι πολλοί που είναι πιθανόν μόλις η Δημοκρατική Παράταξη μπει στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, να χτυπήσει κανένα διψήφιο να τρίβουν όλοι τα μάτια τους. Και το νουμεράκι αυτό θα είναι μείον από του Φώτη και του Αλέξη, αλλά και του Αντώνη. Θα σηματοδοτεί ανακάτεμα της τράπουλας και δεν θα ξέρετε πού είναι οι βαλέδες και οι άσσοι και θα νιώσετε ανασφάλεια, γιατί τα χαρτιά δεν θα είναι πια σημαδεμένα και οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες. Και πού να τρέχετε τώρα να αλλάξετε τα πλάνα σας. Γιατί το είπε ωραία ο Γεράσιμος Γεωργάτος. Αν ήταν και η ΔΗΜΑΡ, θα μιλούσαμε για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Και η ΔΗΜΑΡ εκεί ήταν. Η πραγματική μεταρρυθμιστική ΔΗΜΑΡ ήταν εκεί. Και αυτή που δεν ήταν έξω από το Ακροπόλ, ήταν στημένη στο κινητό και ρωτούσε τι γίνεται, τι ειπώθηκε, ποιοι ήταν, πώς ήταν. Γιατί οι καθαροί αριστεροί μεταρρυθμιστές, αυτοί που συσπειρώθηκαν στη ΔΗΜΑΡ ελπίζοντας σε μια ΑΛΛΗ Αριστερά, τον τρίτο πόλο είχαν κατά νου, την κυβερνώσα κεντροαριστερά που θα μπει σφήνα και θα σπρώξει τη χώρα στην ανάκαμψη. Και αυτή η Αριστερά διψάει για συνεργασία, γιατί ξέρει ότι νερό θα πιει μόνο εν τη ενώσει. Αυτή δεν θέλει ούτε το 4-2-1, ούτε το βόλεμα. Ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της θέλει και επιμένει να το βλέπει από αριστερά. Οι υπόλοιποι μπορούν να μετρούν τα κουκιά και τις πιθανότητες βουλευτικής έδρας στο περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ και να βρίζουν την ώρα και τη στιγμή που έφυγαν.

Σας ενόχλησε που οι 58 κάλεσαν και το κόμμα ΠΑΣΟΚ. Θα θέλατε να καλέσουν μόνον όσους πασόκους πρόλαβαν και πήδηξαν από το τρένο και καθώς βρίσκονταν στον αέρα και πριν προσγειωθούν είχαν απαλλαγεί από τις αμαρτίες τους και είχαν μεταμορφωθεί σε εκλεκτούς, έτοιμους να σώσουν την χώρα. Δηλαδή μόνο εσάς. Ενώ τώρα που στο κόλπο μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, ο ρόλος σας ως κεντρώα συνιστώσα αδυνατίζει. Μεγάλο λάθος σας, γιατί όταν θα έρθετε, γιατί θα έρθετε, κάποιοι θα σας το φυλάνε αν και δεν θα ?πρεπε. Είπαμε και το εννοούμε, χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά η μιζέρια και η κατάθλιψη από τα χαμένα μεγαλεία, δεν σας αφήνουν να δείτε ούτε την πολιτική σας διάσωση. Αγάπες μου οι θέσεις κλείνουν και δεν θα προλάβετε.

Οι 58 δεν θέλουν να διασώσουν κανένα, αλλά και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Ο καθένας έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη χώρα αυτή. Είναι πολύ μεγάλο για να κρυφτεί. Παρθενογένεση στην πολιτική δεν υπάρχει, αλλά δεν πάσχουμε και από αμνησία. Γιατί είδα και κάτι χαλαρές μανίτσες που δεν φαντάζομαι να τους περνάει από το μυαλό να ζητήσουν ρόλο. Κάποιοι θα κάτσουν πίσω και θα βοηθήσουν με την πείρα τους, εφόσον βέβαια αποδεχθούν τους όρους του παιχνιδιού. Κάποιοι άλλοι θα βγουν μπροστά, θα μπουν στη θέση του οδηγού και θα κοινωνήσουν τις ΘΕΣΕΙΣ που θα φτιάξουμε. Και θα κυβερνήσουν αν χρειαστεί. Η Δημοκρατική Παράταξη ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό ως υπεύθυνη εθνική δύναμη της κεντροαριστεράς, ανοικτή στο διάλογο τόσο με τη συμπολίτευση, όσο και με την αντιπολίτευση. Και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Και αντιπολίτευση θα κάνει και δεν θα την κολώσει καθόλου που το ΠΑΣΟΚ προς το παρόν συγκυβερνά. Προέχει η χώρα και όχι ο μικροκομματισμός. Δηλαδή, δεν θα πούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας τα ?χει κάνει θάλασσα στο ΕΚΠΑ; Δεν θα πούμε ότι οι διακοπές ρεύματος στους φτωχούς είναι απαράδεκτες; Δεν θα ζητήσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, επειδή ο Βενιζέλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν το κάνουμε, καλύτερα να πάμε στα σπίτια μας.

Καθώς οι μέρες θα περνάνε, αργά αλλά σταθερά θα συνηθίσετε τον καινούργιο πολιτικό παίκτη. Μπορεί να χαλάει τα σχέδια κάποιων για έξοδο από το ευρώ μέσω ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να δυσκολεύει την πολιτική διάσωση μαγαζιών που τελικά δεν είπαν τίποτα. Μπορεί να σκιάζει την ακτινοβολία κάποιων αρχηγίσκων. Αλλά θέλετε δεν θέλετε, μάγκες μου, είμαστε εδώ. Και είμαστε πολύ και αλλιώς αντισυστημικοί για να μας περάσουν για Πασόκους. Είμαστε ό,τι στοιχειώνει τα όνειρα του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού. Η Δημοκρατική Παράταξη.