Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στη μνήμη των 57 νεκρών και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύν
Περισσότερες από 244 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται με χιλιάδες πολίτες να αποτίνουν φόρο τιμής στα 57 θύματα των Τεμπών με τη συμπλήρωση δύο ετών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Χιλιάδες πολίτες, συνδικάτα, ομοσπονδίες, σωματεία και φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις, αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργία ζητώντας «δικαιοσύνη μέχρι τέλους».
Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 11 το πρωί με επίκεντρο το άγαλμα Βενιζέλου.
Συγκίνηση και παλμό μετέδωσαν οι συγγενείς κι οι ομιλητές στη συγκέντρωση
Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία Συντάγματος, όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών πριν δυο χρόνια. Σύσσωμη η πλατεία φώναξε "παρών" και "παρούσα" στην ανάγνωσή τους και στο τέλος φώναξε "αθάνατοι". Στις συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες το πλήθος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήσαν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύκτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.
Ο Βασίλης Ζαβογιάννης εκπρόσωπος του σωματείου των σιδηροδρομικών, όσο κι ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγων ΟΣΕ Δ. Κοτσιάφτης, που επίσης μετρούν στον κλάδο τους νεκρούς στο δυστύχημα, εξέφρασαν κι αυτοί τη συμπαράσταση του στον αγώνα των συγγενών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και επανέλαβαν το αίτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονο σιδηρόδρομο.
Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κος Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ' ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι μαζί τους "ποτέ ξανά Τέμπη".
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμη πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική τούτη εμπειρία.
Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικροομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.
Επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, ομάδα αγνώστων που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επιτίθενται με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται εντός του προαύλιου χώρου της Βουλής.
Θεσσαλονίκη,
Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει το κέντρο της πόλης και τους γύρω δρόμους, για να τιμήσει τη μνήμη των 57 νεκρών και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος).
Σε ένδειξη συμπαράστασης ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου και της εστίασης παραμένει σήμερα κλειστό και ειδικά στο κέντρο της πόλης σχεδόν τίποτα δεν είναι ανοιχτό. Κλειστά θα παραμείνουν και τα θέατρα, αλλά και γενικότερα οι χώροι πολιτισμού.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επεισόδια στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού που ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων που βρισκόταν στο τέλος της πορείας που γίνεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κινήθηκε προς τους αστυνομικούς.
Τα άτομα αυτά φορούσαν κουκούλες και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότωφ, πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς. Εκείνοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χημικών.
Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και κανονικά θα διεξαχθεί η αστική συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής 28ης Φεβρουαρίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος θα προεξάρχει σε αγρυπνία και θα τελέσει μνημόσυνο τις ψυχές των παιδιών που βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα. Συγγενείς των θυμάτων και πολίτες απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση μνήμης στις 10.30 το βράδυ, στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι από τις 9 το πρωί σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
Λάρισσα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Με κεντρικό συνθήματα «Δεν έχω οξυγόνο» οι διαδηλωτές και οι απεργοί διεκδικούν δικαιοσύνη και να αποδωθούν ευθύνες για δυστύχημα.
Στη συγκέντρωση συμμετέχουν μαζικά Λαρισαίοι, φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοι σύλλογοι, ενώ με απόφαση του Συλλόγου επιχειρηματιών της εστίασης, αλλα και του Εμπορικού συλλόγου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για ένα 24ωρο.
Επίσης οι υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων δεν λειτούργησαν έως τις 11 π.μ., το ίδιο και οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πλατεία του ΟΣΕ.
Πάτρα: Μεγάλη συγκέντρωση για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών
Στην Πάτρα μεγάλη συγκέντρωση στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με κυρίαρχο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην πλατεία Γεωργίου, η οποία είναι κατάμεστη από κόσμο, όπως και οι γειτονικοί δρόμοι.
Στην πολυπληθή συγκέντρωση συμμετέχουν μαζικά φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.
Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Ηράκλειο: Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, πλήθος τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων σωματείων, ενώσεων και συλλόγων, αλλά και απλών πολιτών, συμμετέχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Πολίτες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων μαθητές και φοιτητές, δίνουν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν «οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης» και πως η τραγωδία των Τεμπών «δεν πρέπει να ξεχαστεί». Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου, παραβρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλησε να βρεθεί στο πλευρό των πολιτών, ως απλός πολίτης και γονιός.
Οι συγκεντρωμένοι πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, στους γύρω δρόμους και τον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, ζητούν δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αυτές αναλογούν. Με νωπές τις μνήμες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τη ζωή τους έχασαν 57 άνθρωποι, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, επισήμαναν ότι θα βρίσκονται στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ενοχοι. Ανάμεσα στα πανό που κρατούν στα χέρια τους, αναγράφονται συνθήματα, όπως «δεν έχω οξυγόνο», αλλά και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το εγκλημα στο τρένο».
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιούνται σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, μαθητών αλλά και φοιτητών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και μουσικά δρώμενα.
Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο κέντρο του Ηρακλείου που πραγματοποιείται η κινητοποίηση, το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων παραμένει κλειστό.
Λαμία: Μαζικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση που εξελίσσεται σήμερα στη Λαμία καθώς εκτός από την κεντρική πλατεία Πάρκου της Λαμίας, οι διαδηλωτές είχαν καλύψει και την ευρύτερη περιοχή αλλά και τους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές είναι πάνω από 8.000, ενώ σύμφωνα με τους οργανωτές, ξεπερνούσαν τις 10.000. Νέοι, οικογένειες με τα παιδιά τους, από νωρίς το πρωί κατευθύνονταν στο κέντρο της Λαμίας για να διαδηλώσουν για τα δύο χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κεντρική πλατεία της Λαμίας συγκροτήθηκε διαδήλωση μέσα από τους κεντρικούς δρόμους για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων της Λαμίας από νωρίς το πρωί και σε ομάδες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι καταλήψεις των σχολείων τόσο μέσα στη Λαμία όσο και περιφερειακά δημιούργησαν ένα domino με συνέπεια κανένα σχεδόν σχολείο να μη λειτουργεί σε συνδυασμό των καταλήψεων αλλά και από της απεργίας των εκπαιδευτικών.
Νέκρωσε και η αγορά της Λαμίας από νωρίς χθες το πρωί καθώς το σύνολο των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου παρέμεινει κλειστό έχοντας αναρτήσει τη σχετική αφίσα στις προθήκες τους, υπακούοντας στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακινητοποιήθηκαν τα ταξί στο χώρο της Έκθεσης στη Λαμία στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Οι οδηγοί των ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κεντρικούς δρόμους και ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.
Εκτός από τη Λαμία, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Αμφίκλεια, Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Καμένα Βούρλα, Μώλο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Δομοκό και Στυλίδα.
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση πολιτών και στο κέντρο της Λιβαδειάς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Δυναμικό παρών δίνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Στη Θήβα, η κεντρική πλατεία έχει πλημμυρίσει από κόσμο που διαμαρτύρεται για το δυστύχημα των Τεμπών. Η συγκέντρωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη Θήβα τις τελευταίες δεκαετίες.
Στη Χαλκίδα, πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί στην κεντρική πλατεία αλλά και η πλατεία πίσω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας βουλιάζει ήδη από κόσμο. Παρά την βροχή, ο κόσμος δεν έφυγε. Άνοιξε τις ομπρέλες του, αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι το τέλος. Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα Σωματεία με καθημερινές αποφάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις δίνουν τη μάχη ώστε να φτάσει το απεργιακό μήνυμα παντού, να μη δουλέψει κανένας στις 28 Φεβρουαρίου. Μαζικές συσκέψεις Σωματείων και Φορέων σε Χαλκίδα, Μαντούδι και Αλιβέρι, Λουτρά Αιδηψού, Ιστιαία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Χαλκίδα έφυγαν νωρίτερα λεωφορεία για να μεταβούν στις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Στην Κύμη, παρά τον βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου με ομπρέλες στα χέρια του, συμμετέχει στη συγκέντρωση για τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ενώ και στο Αλιβέρι πλήθος κόσμου παρά τη βροχή έχει κατακλύσει το κέντρο του Αλιβερίου αυτή την ώρα κρατώντας πανό με συνθήματα για τα Τέμπη.
Στο εξωτερικό
Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώνονται και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στις Βρυξέλλες, το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος (5 μ.μ. τοπική) στην Place Luxembourg μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη Ρώμη, το συλλαλητήριο θα γίνει κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με ώρα έναρξης τις 4 μ.μ.. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος (6 μ.μ. τοπική) ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ απαιτούν-διεκδικούν «Όχι άλλα Τέμπη, δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές» και καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ), την Παρασκευή, λόγω συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο δεν θα πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΟΣΕ προς τη ΣΤΑ.ΣΥ, λόγω απεργίας εργαζομένων.
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.