Η διακύβευση των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 03 Δεκ 2021

Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, που θα ψηφίσουν για εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Η μία αποτελείται από εκείνους, που επιμένουν να κρατήσουν το κόμμα του 8% με τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Κύρια χαρακτηριστικά του ήσαν ο κρατισμός, η επιρροή των συνδικαλιστών και η διατήρηση των προνομίων οργανωμένων ομάδων. Ήταν τότε, που το ΠΑΣΟΚ είχε το 44% των πολιτών μαζί του. Όμως, πέρασαν χρόνοι και καιροί και το 30% των οπαδών του μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ταίριαζαν περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του και τους στόχους του. 

Η άλλη κατηγορία εκείνων, που θα προσέλθουν την Κυριακή να ψηφίσουν, αποτελείται από όλους εκείνους, που προσβλέπουν να δουν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα, που επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας σύμφωνα με τα δεδομένα του 21ου αιώνα και ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, ενώ οικοδομεί τις προοπτικές για να αποτελέσει αύριο την εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Οι πρώτοι εκφράζονται από τον υποψήφιο, που διακηρύσσει ότι προσκαλεί να ψηφίσουν εκείνοι, που παρέμειναν ως ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έως το 2019, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι επιθυμητοί. Συνέπεια αυτού θα είναι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ένα μικρό κόμμα περιχαρακωμένο και προσκολλημένο στις παραδοσιακές φόρμες.

Οι δεύτεροι εκφράζονται από εκείνον, που καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό, να προσέλθουν στις κάλπες. 

Εμείς επιθυμούμε να δούμε να αναπτύσσεται ένα κόμμα προοδευτικό, που θα προσβλέπει στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων, προκειμένου να επαναπατριστούν οι 400.000 νέοι που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένα κόμμα, που με συνέπεια ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση και δεν διστάζει να ψηφίσει νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί και τα οποία θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για τη δημοκρατία, την ηθική και τη δικαιοσύνη. Εμείς δεν μένουμε προσκολλημένοι στο απαρχαιωμένο δίπολο Δεξιά - Αριστερά, αλλά διακηρύσσουμε το δίπολο Πρόοδος - Οπισθοδρόμηση στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους. Κάποιοι από εμάς ψηφίσαμε το 2019 τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δύο λόγους: (1) διότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διακήρυσσε ότι αναμένει την 3η εντολή για συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με πρωθυπουργό κάποιον πλην Κυριάκου Μητσοτάκη και (2) διότι επιθυμούσαμε την απαλλαγή της χώρας από το σταλινογενές κόμμα των Τσίπρα, Φίλη, Σκουρλέτη, Τζανακόπουλου, Πολάκη. Και τώρα, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγέννηση του χώρου με έναν ηγέτη, ο οποίος θα λέει δημοσίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό ούτε καν προοδευτικό κόμμα. Γι αυτό ψηφίζουμε Ανδρέα Λοβέρδο, ως τον μόνο που έχει αυτή τη θέση και τον μόνο, που δήλωσε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναφέρει στο χώρο προσωπικότητες, όπως ο Βενιζέλος, η Διαμαντοπούλου, ο Φλωρίδης, ο Μανιάτης, ο Μόσσιαλος και τόσοι άλλοι που αποχώρησαν απογοητευμένοι.