Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Σημανδράκος, «καρφώνει» Αυγενάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ

18 Μαρ 2026

Για πιέσεις που δέχθηκε, από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να παραιτηθεί έκανε ξεκάθαρα λόγο στην κατάθεσή του ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, στη δίκη που διεξάγεται με κατηγορούμενους τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά και την πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Αθανασία Ρέππα.

Και οι δυο δικάζονται για υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, υπόθαλψη εγκληματία από κοινού και κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

«Παραιτήθηκα γιατί δεχόμουν ασφυκτικές πιέσεις δια του Τύπου από τον υπουργό Αυγενάκη. Ο τρόπος που τοποθετούνταν στα μέσα, σάιτ, εφημερίδες κτλ. ήταν προσβλητικός για την προσωπικότητα μου και το έργο μου, όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι δεχόταν συχνά ερωτήσεις και τηλεφωνήματα από στενούς συνεργάτες του Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως κατέθεσε, ο κ. Σημανδράκος, η πρώτη σοβαρή ρήξη με τον τότε Υπουργό ήρθε με αφορμή την ανάληψη έργου Τεχνικού Συμβούλου για την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού. Ενώ ήταν σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Σημανδρακου, ο κ. Αυγενάκης του ζήτησε να «κατεβάσει» το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη λεκτική αντιδικία και ανταλλαγή υβριστικών εκφράσεων.

«Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από συνεργάτη του Υπουργού να «κατέβει» η σύμβαση των 15 εκατομμυρίων ευρώ για τεχνικό σύμβουλο. Απάντησα ότι είναι διεθνής σύμβαση και ότι δε μπορεί να γίνει αυτό με ένα τηλέφωνο και ζήτησα επιστολή με επιχειρήματα για να το θέσω στο ΔΣ. Προφανώς ήμουν σε ανοιχτή ακρόαση, τότε Υπουργός παρενέβη, άρχισε έντονη λογομαχία, υπήρξαν κουβέντες υβριστικές. Εγώ τη σύμβαση δε την κατέβασα. Αυτό κορύφωσε τις κακές σχέσεις μας. Μετά με πήρε τηλέφωνο και ο κ Κελετσης, υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Ο κ. Μπαμπασίδης (τότε Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ) είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να με πείσει να κατεβάσω τη σύμβαση», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

«Δεν ήθελα τόσο εύκολα να φύγω γιατί πίστευα ότι είχα δίκιο και έτσι ζητάω ακρόαση από γραφείο πρωθυπουργού στέλνω επιστολή στον κ. Μπρατάκο ενημερώνοντας τον για το τι γίνεται στις 4/11/23. Με δέχεται ο κ. Μπρατάκος όπου τον ενημερώνω για ποιους λόγους το ποσό ήταν μειωμένο από 1 δις είχε πάει στις 800 εκατομμύρια αλλά και γενικότερα θέματα συνεργασίας με τον κ Αυγενάκη τα θέματα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιάμιση ώρα κράτησε η κουβέντα, παρών ήταν και ο Βορίδης και ο Παπασταύρου» είπε ο μάρτυρας ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ο κ. Μπρατάκος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

«Μου είπαν ''αντιλαμβανόμαστε ότι έχεις δίκιο…. Προχωράς μην ακούς τίποτα'', ανέφερε ο κ. Σημανδρακος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 2023, έστειλε δεύτερη επιστολή στον κ. Μπρατάκο για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το μάρτυρα, στη δεύτερη κατ’ ιδιαν συνάντησή τους, με τον κ. Μπρατάκο, του ζητήθηκε η παραίτησή του. "Μου ζήτησε ο Μπρατάκος να ακυρώσω το ΔΣ και να πάω στο Μαξίμου. Μόλις πήγα στο Μαξίμου, μου ζήτησαν την παραίτηση μου και αντικατέστησαν όλους τους διευθυντές μεταξύ αυτών και την Παρασκευή Τυχεροπούλου» είπε ο μάρτυρας.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει τον κ. Αυγενάκη;

«Η κυβέρνηση, που με τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη, κάλυψε τον Λευτέρη Αυγενάκη για τις ευθύνες του στο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σιωπά για τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού της», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Σημανδράκος, κατέθεσε έγγραφο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που δείχνει ότι ο κ. Αυγενάκης είχε γνώση τού πάρτι διαφθοράς στον Οργανισμό, ενώ τις τελευταίες ώρες αποκαλύφθηκε ότι πρόσωπα που συγκαταλέγονται στον στενό πυρήνα συνεργατών τού κ. Αυγενάκη, φέρονται σύμφωνα με τις Αρχές να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων, από την εργασιακή εκμετάλλευση των οποίων αποκόμισαν εκατομμύρια ευρώ». «Μάλιστα κάποια από αυτά τα πρόσωπα ενεπλάκησαν και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε αποκαλυπτικές επισυνδέσεις με διευθυντικό στέλεχος του κ. Αυγενάκη», προσθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ ρωτά αν «η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί για όλα αυτά» ή αν «θα συνεχίσει να καλύπτει τον κ. Αυγενάκη».