Δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές
Σταθερή στις 5,5 μονάδες παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αντανακλάται η πόλωση της περιόδου, αφού το άθροισμα των δύο κομμάτων έχει αυξηθεί κατά έντεκα μονάδες (από το 43,5% στο 54,5%).
Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 24,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, οι ΑΝΕΛ με 0%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑΕ με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%.
«Άλλο» κόμμα λέει το 2% και «αποχή/ άκυρο / λευκό» το 8%, ενώ τέλος «δεν ξέρω /Δεν απαντώ» το 9,5%.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Βουλή που θα προέκυπτε θα είναι πεντακομματική, ενώ ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων μένουν εκτός.
Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές
Στο 4,1% δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις Ευρωεκλογές του Μάη, που διενήργησε η Κάπα Research για το «Έθνος της Κυριακής».
Η δημοσκόπηση δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 24,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,2%, να ακολουθεί με διαφορά 4,1%.
Στη συνέχεια, η Χρυσή Αυγή με 8,1%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,5% και το ΚΚΕ με 5%.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, εκτός από τα πέντε κόμματα που μπαίνουν στην Ευρωβουλή, οι μικρότεροι σχηματισμοί, αθροίζουν το 7% στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το 6% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΦ και το 8% στα δεξιά της ΝΔ.
Δημοσκόπηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη δημαρχία Νίκος Ταχιάος προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 21,6%, ενώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, συγκεντρώνει ποσοστό 11,0%.
Στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,8% είναι ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, Σπύρος Βούγιας, ενώ στην τέταρτη θέση και με ποσοστό 8,1% βρίσκεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός.
Ακολουθούν, άλλοι δύο υποψήφιοι από τη Δεξιά: Ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και μετέπειτα περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης (6,0%) και ο κεντροδεξιός πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας (5,5%).
Σε μικρότερες ποσοστά κινούνται ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος (2,7%), ο κεντροαριστερός Πέτρος Λεκκάκης (2,3%), ο πρώην κεντροδεξιός αντιπεριφερειάρχης Χάρης Αηδονόπουλος (2,1%) και ο πρώην αντιδήμαρχος Μάκης Κυζιρίδης (1,6%), ενώ τελευταίος φιγουράρει ο Οικολόγος Μιχάλης Τρεμόπουλος (1,6%).