Η Μαύρη Τρύπα του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσκληση προς Ν. Ανδρουλάκη

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 09 Ιαν 2022

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα- ούτε καν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως -δεν μπορεί να ξεφεύγει από αυτό. Είναι μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει. Είναι εκείνο το σημείο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξής του  κατέρρευσε και συμπιέστηκε περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων.

Διαβάσαμε προ ενός μηνός ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε μία επιτροπή, την οποία ονόμασε think tank (δεξαμενή σκέψης), προκειμένου να τον συμβουλεύει για διάφορα θέματα. Σημαντική πρωτοβουλία, η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα είχε έναν θετικό αντίκτυπο και θα αποτελούσε σημάδι βελτίωσης της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των ονομάτων (τα καλλίτερα μυαλά της χώρας, όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας) της Επιτροπής είδαμε και ονόματα στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ταχθεί υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, είχαν συντάξει το Β΄ Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2019, ήσαν σύμβουλοι του Κ. Γαβρόγλου για την ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια (Α. Μπόγρης και Ε. Βεντούρας) και άλλοι οι οποίοι ξεσήκωναν τους πολίτες «. . . να βγουν από τον λήθαργο και το φόβο της πανδημίας και να προκαλέσουν λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα. 114» (Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris VI, Μάρτιος 2021, Νέα Σμύρνη).

Φυσικά, υπάρχουν και επιφανείς πολίτες, οι οποίοι δέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, που θα συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα. Όμως, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να συμπορευτούν και πολίτες, οι οποίοι είχαν συμπορευτεί με τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια άλλαξαν θέσεις, ταυτιζόμενοι με τον νέο αρχηγό τους ή ανεχόμενοι την ανεπάρκειά του και προσδοκώντας να τον συνετίσουν ή να καταλάβουν κάποιες καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και αργότερα σε κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. 

Όλοι αυτοί μοιραία θα απορροφηθούν και θα διασυρθούν από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τα πρωτεία. Είναι νομοτελειακή η στο εγγύς μέλλον υποταγή τους στο σκληρό πυρήνα, ο οποίος αρνείται να εκδημοκρατισθεί και να ακολουθήσει το δρόμο της διεύρυνσης, που ευαγγελίστηκε προ δύο ετών ο κ. Τσίπρας. Και αυτό διότι οι καταβολές του κόμματος αυτού είναι μονολιθικές και ακολουθούν την αρχή του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», όσο και αν δεν το παραδέχονται δημοσίως, ενώ τα ιδεολογικά τους όπλα είναι το ψέμα, η προπαγάνδα, ο αποπροσανατολισμός των πολιτών και η διασπορά του φόβου και του διχασμού. 

Έτσι, νομοτελειακά όλοι όσοι ακολούθησαν τον κ. Τσίπρα, είτε υπό την στέγη της «Γέφυρας» είτε υπό την στέγη της προσφάτως συγκροτημένης «δεξαμενής σκέψης», είτε θα υποκύψουν στη βούληση, στην σκέψη, στην στρατηγική του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αποχωρήσουν απογοητευμένοι και ταπεινωμένοι. Διότι, όπως είπαμε στην αρχή, ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν ένας πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξής του  κατέρρευσε και συμπιέστηκε περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων, δηλαδή μία μαύρη τρύπα του σύμπαντος, ο οποίος, όπως τα δεδομένα δείχνουν, δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο στην Ελληνική κοινωνία.

Τέλος, όσον αφορά στην πρόσκληση, που καθημερινά απευθύνουν στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για συστράτευση για την συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου» ή μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» μετά τις εθνικές εκλογές, η νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αρκετά έξυπνη, ώστε να γνωρίζει ήδη ότι (1) ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντι-δημοκρατικό, λαϊκιστικό και οπισθοδρομικό κόμμα, (2) η πλειονότητα (75%) των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και (3) η συστράτευση θα οδηγήσει νομοτελειακά σε απορρόφηση αυτού του κόμματος. Όπως ακριβώς συνέβη με τους ΑΝΕΛ και όπως συμβαίνει με κάθε τι, που προσεγγίζει τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος.