Γαλλικές εκλογές : Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν - Λεπέν

10 Απρ 2022

Μικρό προβαδισμα με ποσοστό 24, 5% έναντι 23,5% του Ε. Μακρόν έναντι της Μ. Λεπέν, δείχνει νεώτερο exit poll,  σύμφωνα με βελγική εφημερίδα.

Ωστόσο, νωρίτερα το πρώτο  exit poll, δείχνει ισοπαλία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν  από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών που δημοσίευσε η βέλγικη εφημερίδα La Libre, καθώς στη Γαλλία δεν επιτρέπεται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εξόδου που έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό μέσο, ο Μακρόν και η Λεπέν συγκεντρώνουν από 24%. Πολύ καλή εκλογική επίδοση καταγράφει ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν με 19%, ενώ από 8% συγκεντρώνουν η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαλερί Πεκρές και ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ.

Τα επίσημα exit polls από τα γαλλικά ΜΜΕ αναμένονται στις 9:00 ώρα Ελλάδος όταν και θα κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. 
Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.