Σε ελεύθερη πτώση και πάλι η τουρκική λίρα- Οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία

14 Αυγ 2018

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,92:1 σήμερα το πρωί, αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Η τουρκική οικονομική κρίση και οι φόβοι εξάπλωσής  προκαλεί αναταράξεις  και ανασφάλεια στην Ελληνική οικονομία, λίγες ημέρες πριν την τυπική έξοδο από τα μνημόνια. Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», οι τουρκικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις νέες αναταραχές στην Ιταλία δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για την ελληνική αγορά, η εικόνα της οποίας δεν συνάδει με την εικόνα της αγοράς μιας χώρας που σε… επτά ημέρες θα βρίσκεται εκτός του έπους των μνημονίων. Σε αυτό το σκηνικό, η διπλή αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αργά την Παρασκευή (σε «ΒΒ-») «κάηκε» αφού δεν «ακούμπησε» καν την επενδυτική διάθεση.

Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλε η UBS στους πελάτες της, η πτώση της τουρκικής λίρας πάνω από το 7 έναντι του δολαρίου θα οδηγήσει σε συντονισμένες πιέσεις τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση του τουρκικού κράτους ή στήριξη από ξένους επενδυτές (π.χ. το Κατάρ). Ετσι, η ελβετική τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε στάση «underweight», και αυτό επηρεάζει και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν και τις χαμηλότερες αξιολογήσεις από τους οίκους.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρέθηκαν χθες σε κλοιό μαζικών πιέσεων εν μέσω ανησυχιών ότι συγκεκριμένες τράπεζες της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιπέτειες λόγω της επιταχυνόμενης κρίσης στην Τουρκία. Αυτές οι ανησυχίες τροφοδότησαν έναν ντόμινο που επηρέασε όλα τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 720 μονάδες, υπό των βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από το πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.