Ολονύκτια μάχη με τη φωτιά έδωσαν στα πύρινα μέτωπα της Σιθωνίας Χαλκιδικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν την εξέλιξή της. Όλο το βράδυ, καθώς είχαν κοπάσει και οι ισχυροί άνεμοι, εκσκαπτικά μηχανήματα και πυροσβεστικά οχήματα δούλεψαν μεθοδικά για να ελέγξουν την φωτιά.
Mε το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτα από τα ξημερώματα της Πέμπτης μεγάλη δασική έκταση. Ο οικισμός της Σάρτης παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη καθώς έπεσαν οι άνεμοι και δεν υπάρχει κάποιο νεότερο πύρινο μέτωπο, ωστόσο η επιχείρηση κατάσβεσης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή υπήρξε γιγαντιαία και στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης επιχείρησαν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Ακόμη, στην περιοχή έφτασαν τρία ερπυστριοφόρα του στρατού και στρατιώτες για να συμβάλουν στην κατάσβεση, ενώ επιχείρησαν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη CANADAIR, δυο ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.
Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας συνδράμουν με μέσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.
Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.
«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια όλη τη νύχτα. Κινδύνεψε το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι, αλλά ευτυχώς καταφέραμε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Ελπίζουμε ότι τώρα που ξεκίνησαν ρίψεις και τα εναέρια μέσα η φωτιά πολύ σύντομα θα είναι υπό έλεγχο» δήλωσε στο halkidikinews.gr o διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Δημήτρης Καρασαββίδης.
πληροφορίες/φωτο: halkidikinews.gr