Σικελία: Έρευνα εισαγγελέα για παράνομη κράτηση των μεταναστών επί του πλοίου Diciotti

23 Αυγ 2018

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ακράγαντα Λουίτζι Πατρονάτζιο, μεγάλο μέρος των 177 μεταναστών και προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Diciotti, της ιταλικής ακτοφυλακής, παρουσιάζει συμπτώματα ψώρας.

Ο εισαγγελέας ανέβηκε στο πλοίο, το οποίο εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας, στα πλαίσια έρευνας για παράνομη κράτηση που μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για απαγωγή, λένε νομικές πηγές. Οι κατηγορίες προς το παρόν είναι κατά αγνώστων.

Αν στόχος των κατηγοριών αποδειχθεί ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που διέταξε να μείνουν οι μετανάστες μέσα στο πλοίο μέχρι να συμφωνήσει η ΕΕ να τους διαμοιράσει, η υπόθεση θα πάει στο ειδικό δικαστήριο, λένε οι πηγές που επικαλείται το ANSA.

«Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση», πρόσθεσε ο δικαστικός. Η ιταλική κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν δίνει το αναγκαίο πράσινο φως για την αποβίβαση των μεταναστών, εν αναμονή της δέσμευσης από σειρά ευρωπαϊκών χωρών για να διαμοιραστούν οι διασωθέντες.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμαντ Σαγιάλα είπε ότι η Λιβύη θα αρνηθεί «όλες τις πρωτοβουλίες με στόχο τον επαναπατρισμό των μεταναστών στο έδαφός της». Ο Σαγιάλα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων LANA ότι «η Λιβύη δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο αυτό που προτείνεται από κάποια μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής από τις οποίες προέρχονται».

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι η Ιταλία θα επιστρέψει στην Λιβύη τους 177 μετανάστες αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει στην αναδιανομή τους.

Στο πλοίο Diciotti βρίσκονταν και 29 παιδιά, τα οποία μπόρεσαν να μεταφερθούν στην ξηρά, την περασμένη νύχτα.

πληροφορίες  ΑΠΕ-ΜΠΕ / ansa.it