«Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές, από αυτή που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων», τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η βουλή θα αποδεχθεί τη συμφωνία επισημαίνοντας ότι ήλθε η στιγμή για διαφορετικά Βαλκάνια, που θα έχουν αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις και θα έχουν μετατραπεί από «Πυριτιδαποθήκη» σε «Πηγή Σταθερότητας».
Υπογραμμίζει επίσης, ότι αν οι βουλευτές του VMRO εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας μας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές.
Ερωτώμενος για τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, τον φόβο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και της αλλαγής συνόρων αναφέρει ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντά μεταξύ άλλων: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μια χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μια χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».
Σε ερώτηση για τη συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη, απάντησε: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».
Ακόμη, αποκαλύπτει ότι στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».
«Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας», ήταν η απάντηση του κ. Ζάεφ όσον αφορά τις παραχωρήσεις της ΠΓΔΜ στη συμφωνία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέτερι ότι περισσότεροι από 660.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Από αυτούς, περισσότεροι από 90% δήλωσαν «ΥΠΕΡ» του να αποδεχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας τη συμφωνία με την Ελλάδα και να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αναφερόμενος στη εμπλοκή ή όχι της Ρωσίας τονίζει ότι έχει καλές σχέσεις η χώρα του και θα ενισχυθούν.«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει επίγνωση, και πρέπει να υπάρχει επίγνωση, πως η παγκόσμια ειρήνη είναι ένα οικουμενικό συμφέρον, και για αυτό χρειαζόμαστε σταθερές και ασφαλείς χώρες που αναπτύσσονται σύμφωνα με τον δρόμο που έχουν επιλέξει».
Απευθυνόμενος στους Ελληνες επισημαίνει: «Μαζί, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μαζί έχουμε μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον.
Αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν.