Α.Τσίπρας: Ανάγκη νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την διαχείριση της αύξησης των προσφυγικών ροών

20 Σεπ 2018

Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ενώ επέμεινε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.
Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σημείωσε τα εξής:
1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.
2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Σήμερα, στις 09.30 τοπική ώρα, θα αρχίσει η Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής η οποία θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, ενώ από τις 13.00 μέχρι τις 15.00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Σύνοδο ΕΕ – αραβικού κόσμου πρότεινε ο Ν. Αναστασιάδης

Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως η Κύπρος έχει φθάσει στα όριά της όσον αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, καθώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής.
Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου. Θα πρέπει «να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη» σημείωσε.
Όπως είπε, στην Κύπρο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ