Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία τιμώρησαν στις τοπικές εκλογές τόσο τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, όσο και τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, για το αδιέξοδο ως προς το Brexit.
Μέχρι στιγμής:
– Οι Συντηρητικοί χάνουν τον έλεγχο σε 17 συμβούλια και οι Εργατικοί σε τρία
– Οι Εργατικοί επίσης έχασαν –από έναν ανεξάρτητο- τον δήμαρχο στο Μίντλσμπορο
– Οι Συντηρητικοί κέρδισαν οκτώ συμβούλια και οι Εργατικοί κέρδισαν το συμβούλιο στο προπύργιο των Συντηρητικών Τράφορντ.
– Όπου υπήρχαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κέρδισαν το 25% των ψήφων. Ανεξάρτητοι κέρδισαν τον έλεγχο σε δύο συμβούλια
– Οι Πράσινοι κέρδισαν μέχρι στιγμής 36 συμβούλους, ενώ το UKIP έχασε 54.
– Η συμμετοχή ήταν περίπου μία ή δύο μονάδες κατά μέσο όρο κάτω από την συμμετοχή στις προηγούμενες τοπικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί χάνουν 430 έδρες δημοτικών συμβούλων ενώ αναμένεται οι απώλειές τους να φτάσουν τις 800 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήδη έχουν κερδίσει 300 έδρες και τον έλεγχο 8 συμβουλίων.

Στις εκλογές επρόκειτο να κριθούν 8.000 έδρες σε δημοτικά συμβούλια πόλεων της Βρετανίας. Τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Παρασκευή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά θα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου, αλλά η πρωθυπουργός Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το Μπρέξιτ πήρε αναβολή δύο φορές. Δεν είναι σαφές ούτε το πότε, ούτε το πώς, ούτε καν το εάν θα γίνει πραγματικότητα το Μπρέξιτ. Η νέα προθεσμία που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπνέει την 31η Οκτωβρίου.