Δημοσκόπηση: Μεγάλη πτώση ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα μετά την συμφωνία των Πρεσπών

26 Ιουλ 2018

Το εξαμηνιαίο βαρόμετρο του Ιουλίου 2018 που παρουσιάζει το Voria.gr εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει βαριές απώλειες μετά την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πολιτικοί και εκλογικοί συσχετισμοί στη Βόρεια Ελλάδα επηρεάζονται από το Μακεδονικό, καθώς, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 18,3% του Δεκεμβρίου του 2017 είναι χαμηλή βάση εκκίνησης.

voria-2

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, παρότι πολλοί πολίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, εντούτοις, είναι προφανές ότι μερίδα των βορειοελλαδιτών επιβραβεύει δημοσκοπικά την αρνητική στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει που στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο, διαφορά που είναι σχεδόν ίση με τις ποσοστό που συγκεντρώνει το Ποτάμι που μετρήθηκε ξεχωριστά μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (έναντι 2,3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 1,7%) και το Ποτάμι 1,7%. Το 4% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό -αν και μειωμένο- του 25,6% (έναντι 30,8%).

Μόνο το 12,5% κρίνει καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς μόλις το 12,5% των βορειοελλαδιτών τον επιλέγει ως τον καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, έναντι 19,2% τον Δεκέμβριο του 2017. Απώλειες, καίτοι μικρότερες, καταγράφει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέφτοντας στο 26,4% έναντι 28,7% πριν έξι μήνες, ενώ ο… «Κανένας» είναι ο μόνος που παρουσιάζει σταθερά ανοδικές τάσεις φθάνοντας το 49% από 46,5%

Για την συμφωνία για το χρέος

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση και για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα τον Ιούνιο, δηλαδή τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 6-7 και 16-17 Ιουλίου 2018 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 2.435 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ.

πηγή voria.gr