Eurogroup: Πιερρακάκης Vs Βαν Πέτεγκεμ- Το απόγευμα η εκλογή

11 Δεκ 2025

Με μυστική ψηφοφορία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στις Βρυξέλλες, θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου μετά την αιφνίδια παραίτηση του Πασκάλ Ντόναχιου για να αναλάβει θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Βέλγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ μοιράζονται κοινή αφετηρία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και διεκδικούν μια θέση με ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Αν κανένας υποψήφιος δεν πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει απλή πλειοψηφία, με τους υποψηφίους να έχουν το δικαίωμα να αποσυρθούν μετά από κάθε γύρο.  Σημειώνεται ότι δεν ανακοινώνονται ενδιάμεσα αποτελέσματα. Μόνον ο τελικός νικητής αποκαλύπτεται. Κάτι που αναμένεται μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδας.

«Καλές πιθανότητες» να ηγηθεί του Eurogroup βλέπει για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Handelsblatt και επισημαίνει ότι μετά την κρίση χρέους, «η εκλογή του θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα». «Ο Πιερρακάκης παρουσιάζει στοιχεία που θα έκαναν πολλούς από τους συναδέλφους του να ζηλέψουν», υπογραμμίζει ο συντάκτης.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο συντάκτης της Handelsblatt παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του υπουργού Οικονομικών και παρατηρεί ότι το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρό του ταιριάζει με το τεχνοκρατικό προφίλ που προτιμά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.