ΗΠΑ: Η Βουλή ψηφίζει την άρση του shutdown

04 Ιαν 2019

Παρά την απειλή του Λευκού Οίκου για βέτο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δύο νομοσχέδια των Δημοκρατικών που επιτρέπουν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να επαναλειτουργήσουν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών κ.ά. θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στις ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έως την 8η Φεβρουαρίου.
Αλλά μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο αρχηγός του κράτους για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμβληματική προεκλογική εξαγγελία του μεγιστάνα.
Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους.
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε μία ημέρα νωρίτερα ότι αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου των Δημοκρατικών εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε χαρακτηρίσει την προσπάθεια της Βουλής ως «πολιτικό θέατρο και όχι παραγωγική νομοθέτηση», αν και η Γερουσία είναι εγκρίνει τον περασμένο μήνα όμοια νομοσχέδια.
Περίπου 800,000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι επηρεάστηκαν από την αναστολή υπηρεσιών λόγω της επιμονής του προέδρου Τραμπ να μην στηρίξει την χρηματοδότηση υπουργείων αν δεν λάμβανε τα 5 δισεκ.δολάρια για την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το επιχείρημά του είναι ότι το τείχος είναι απαραίτητο για να αναχαιτίσει το κύμα των παράνομων μεταναστών και ναρκωτικών που προέρχεται από τα νοτιοδυτικά σύνορα.
Στην προεκλογική του καμπάνια είχε υποσχεθεί ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος.
Την Πέμπτη ο Τραμπ προσπάθησε να συνεχίσει την πίεση στους Δημοκρατικούς για να του εγκρίνουν τα 5 δισεκ.δολάρια.  Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους είπε: «Μπορείτε να το ονομάσετε φράγμα. Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε. Αλλά ουσιαστικά χρειαζόμαστε προστασία στη χώρα μας».


«Δεν κάνουμε τείχος» είπε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Νάνσι Πελόζι, λίγες ώρες αφού ορκίστηκε ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Έχει να κάνει με το ότι ένα τείχος είναι μια ανηθικότητα ανάμεσα σε δύο χώρες. Είναι ένας αρχαϊκός τρόπος σκέψης. Δεν είναι οικονομικά αποδοτικό».

reuters.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ