Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας

05 Οκτ 2018

Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2018. Η φετινή βράβευση είναι υψηλού συμβολισμού για τον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.


«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευθέντες για να τους ενημερώσει. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

Ντένις Μουκουέγκε


Ο Κογκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουέγκε, ο οποίος φροντίζει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού, τιμήθηκε πέρσι και με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης.
Ο 60χρονος Μουκουέγκε είναι μια προσωπικότητα του αιώνα μας ένας ανθρωπιστής γιατρός που έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών. Η σφοδρή κριτική του για τις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες από ένοπλες, εμπόλεμες οργανώσεις και το γεγονός ότι οι δράστες σπανίως παραπέμπονται σε δίκη, τον έχουν καταστήσει στόχο με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του. Το 2012 μάλιστα γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής όμως σκοτώθηκε η οικιακή βοηθός του.
Ο Μουκουέγκε συνεχίζει να δέχεται ασθενείς και να χειρουργεί δύο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο Πανζί. Έχει τιμηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Όλαφ Πάλμε το 2008.

Νάντια Μουράντ


Η Νάντια Μουράντ, μια από τις γνωστότερες ακτιβίστριες των Γιαζίντι που είχε κρατηθεί αιχμάλωτη από το Ισλαμικό Κράτος, ζητά συχνά από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για να απελευθερωθούν και άλλες γυναίκες της θρησκευτικής μειονότητας που παραμένουν όμηροι των τζιχαντιστών και να αναγνωριστούν οι διώξεις κατά των Γιαζίντι ως γενοκτονία.
Απήχθη από το χωριό της στο βορειοδυτικό Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους τρομοκράτες και πουλήθηκε πολλές φορές ως ερωτική σκλάβα. Δραπέτευσε τρεις μήνες αργότερα, κατάφερε να φτάσει σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και από εκεί στη Γερμανία. Η Μουράντ δεν δίστασε να μιλήσει δημόσια για το δράμα των γυναικών Γιαζίντι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι, όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», λέει συχνά.
Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, προσπαθεί να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών. Η κοινότητα των Γιαζίντι είναι Κούρδοι που διατηρούν μια εκδοχή του Ζωροαστρισμού, της αρχαίας εθνικής κουρδικής θρησκείας. Ο Ζωροαστρισμός σε οποιαδήποτε μορφή και οι οπαδοί του διώκεται από τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 Γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.