Ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ δημιουργεί οργάνωση για την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

24 Ιουλ 2018

Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην υπεύθυνος πολιτικής στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με στενό συνεργάτη του, δημιούργησαν μια πολιτική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες που έχει σκοπό να υπονομεύσει και εντέλει να οδηγήσει σε παράλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαβεβαίωσαν και οι δύο στο Reuters.
Σε μια συνέντευξη και ανταλλαγές μέσω email, ο Στίβ Μπάνον και ο Ραχίμ Κασάμ, πρώην υψηλόβαθμος βοηθός του Νάιτζελ Φάρατζ, είπαν ότι η ομάδα με την ονομασία Το Κίνημα , ήδη λειτουργεί και προσλαμβάνει.
«Το Κίνημα θα είναι το γραφείο ανταλλαγής πληροφοριών για το λαϊκιστικό, εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοήθειας σε άτομα ή ομάδες που ανησυχούν για ζητήματα κυριαρχίας, συνοριακών ελέγχων, θέσεων εργασίας, ανάμεσα στα άλλα» είπε ο Κασάμ.
«Αποφασίσαμε να έχουμε έδρα τις Βρυξέλλες γιατί είναι η καρδιά της ΕΕ – που είναι η πιο ολέθρια δύναμη εναντίον της δημοκρατίας των εθνών κρατών στην Δύση σήμερα. Η οργάνωση είναι ήδη δομημένο ίδρυμα με σημαντικό ετήσιο προϋπολογισμό και αρχίσαμε να στελεχωνόμαστε», είπε.
Ο Κασάμ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ίδρυμα.
Ο Μπάνον που στην διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Φάρατζ και τον Λουί Αλιό, στενό συνεργάτη της ακροδεξιάς πολιτικού Μαρίν Λε Πεν, περιέγραψε την οργάνωση που δημιουργεί ως «λαϊκιστικό πρότζεκτ» με σκοπό να πυροδοτήσει την «μετατόπιση της τεκτονικής πλάκας στην Ευρώπη».
Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη χρονιά θα είναι μεγάλη δοκιμασία τόσο για του ευρωσκεπτικιστές όσο και τους μεταρρυθμιστές και Το Κίνημα βρίσκεται εκεί που εφάπτονται αυτοί οι δύο στόχοι, είπε ο Κασάμ.
«Το πολιτικό κατεστημένο έχει εργαστεί με την βοήθεια άπειρων ΜΚΟ για δεκαετίες, με το ένα χέρι να νίβει το άλλο. Αισθανθήκαμε ότι είναι η στιγμή για μια οργάνωση που να είναι στο πλάι του απλού κόσμου, αντί για των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Στοχεύοντας στις εκλογές
Οι Μπάνον και Κασάμ είπαν ότι το σχέδιό τους είναι να χρησιμοποιήσουν το νέο τους κίνημα για να οργανώσεων μεγάλη συμμετοχή εθνικιστών και λαϊκιστών ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Η συμμετοχή είναι συνήθως ιδιαίτερα χαμηλή και ο Μπάνον είπε ότι η οργάνωσή του ελπίζει ότι κινητοποιώντας τοπικές αντι-ευρωπαϊκές ομάδες να μπορέσουν να εκλέξουν αρκετά μεγάλη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για να διαταράξουν και ακόμα και να οδηγήσουν σε κλείσιμο το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Μπάνον είπε στους δημοσιογράφους ότι η Επιτροπή τα σημειώνει, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλα σχόλια.
Στελέχη της ΕΕ που ετοιμάζονται για τις εκλογές του 2019 παραδέχονται ότι τα κόμματα που είναι εχθρικά προς την Ένωση μπορεί να πάνε καλά, αλλά λίγοι περιμένουν να έχουν αρκετές έδρες ώστε να διαταράξουν την λειτουργία των θεσμών.
Το ίδιο το Κοινοβούλιο είναι ο ασθενέστερος των τριών κύριων πολιτικών σωμάτων στις Βρυξέλες μετά το Συμβούλιο των κρατών μελών και την Κομισιόν. Δεν μπορεί να προτείνει νομοθεσίας και χρειάζεται πλειοψηφία για να μπλοκάρει νόμους και προϋπολογισμούς.
Ακροδεξιές και ομάδες κατά της Ένωσης έχουν 100 έδρες στη σημερινό κοινοβούλιο των 751. Με την αναχώρηση της Βρετανίας τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Φάρατζ και 18 άλλα μέλη του βρετανικού Independence Party θα χάσουν τις έδρες τους και οι συνολικές έδρες θα είναι 705.
Μετά τις εκλογές του 2014, οι προσπάθειες συνένωσης των ακροδεξιών απέτυχαν με τον Φάρατζ και την Λε Πεν να ηγούνται αντίπαλων ομάδων και τον πρώτο να κατηγορεί την Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικό για αντισημιτισμό.

πηγή: reuters.com