Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε το σχέδιο 28 σημείων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, ωστόσο υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της Ουκρανίας για ένα σχέδιο ειρήνης.
Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συζήτησαν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος ακόμα και πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα.
Μάλιστα χαρακτήρισε το 28-σημείο σχέδιο του Τραμπ «ως εκσυγχρονισμό μετά τη σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ».
Mιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας τη χώρας του ανέφερε ακόμα ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, αλλά το κείμενο δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς με τη Ρωσία.
Ο Πούτιν απείλησε ωστόσο να καταλάβει περισσότερα εδάφη εάν το Κίεβο το απορρίψει.
«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια οριστική ειρηνική διευθέτηση, όμως αυτό το σχέδιο δεν συζητήθηκε μαζί μας λεπτομερώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να επιλύσουμε τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα. Εντούτοις, αυτό απαιτεί σίγουρα μια διεξοδική συζήτηση για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου που προτείνεται. Είμαστε έτοιμοι για αυτό», συμπλήρωσε.
«Η Ρωσία ενημέρωσε λεπτομερώς τους φίλους και τους εταίρους της σχετικά με την προσέγγισή της για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος και έλαβε την υποστήριξή τους», προσέθεσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν επεσήμανε το «χαμηλό επίπεδο ικανότητας του καθεστώτος του Κιέβου» και δήλωσε ότι «η ηγεσία του Κιέβου είτε δεν διαθέτει αντικειμενικές πληροφορίες για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, είτε δεν είναι σε θέση να την αξιολογήσει αντικειμενικά