Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.34 δισ. ευρώ στη Google για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Επίσης διατάχθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android για να μπλοκάρει ανταγωνιστές, κάτι που ο τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι θα εφεσιβάλει.
Η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.
Η Google πρέπει πλέον να θέσει οριστικά τέλος σε αυτήν την πρακτική εντός 90 ημερών, ειδάλλως θα της επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5 % του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.
Το πρόστιμο είναι σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο πρόστιμο-ρεκόρ των 2,4 δισεκ.ευρώ που είχε διαταχθεί να πληρώσει πέρσι για την υπηρεσία ονλάιν αναζήτηση αγοράς. Για την μητρική εταιρία είναι εισόδημα δύο εβδομάδων και δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα των 102,9 δισεκ.δολαρίων. Ωστόσο προσθέτει ένα θέμα στον υποβόσκοντα πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.
Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Βέστεϊγιερ.
Με την απόφασή της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των λειτουργικών συστημάτων για έξυπνες κινητές συσκευές για τα οποία είναι δυνατό να παρέχεται άδεια χρήσης και των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.