Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα φάση επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

23 Νοε 2025

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα φάση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη Βενεζουέλα τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, καθώς η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο ή το εύρος των νέων επιχειρήσεων, ούτε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει την τελική απόφαση να αναλάβει δράση. Οι αναφορές για επικείμενη δράση έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις στην Καραϊβική εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Βενεζουέλα.

Δύο από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσαν ότι το πρώτο μέρος της νέων επιχειρήσεων κατά του Μαδούρο πιθανότατα θα είναι μυστικές επιχειρήσεις, ενώ οι πηγές του Reuters μίλησαν υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, λόγω της ευαισθησίας της επικείμενης δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεντάγωνο παρέπεμψε για ερωτήσεις στον Λευκό Οίκο, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δεν απέκλεισε τίποτα σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Ο Λευκός Οίκος παρουσιάζει τον Νικολάς Μαδούρο να έχει ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Βενεζολάνος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, έχει υποστηρίξει ότι ο Τραμπ επιδιώκει να τον ανατρέψει και ότι οι πολίτες της χώρας και ο στρατός θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Πηγή: www.ert.gr