WSJ: «Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια»

28 Σεπ 2018

Τον στόχο του η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις συμφωνημένες διαδικασίες.

Στη συνέντευξή του με τίτλο: «Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα Βαλκάνια», ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει: «Δεν θα παίξω παιχνίδια», «η Συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, καταρρίπτοντας έτσι σενάρια περί αναβολής της ψήφισης της Συμφωνίας για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με την WSJ .

Δεδομένου ότι μετά το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι ο Μάρτιος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός αριστερού κινήματος που κάποτε σθεναρά αντίθετο με την αμερικανική ισχύ και το ΝΑΤΟ, ηγήθηκε μιας ανεπιτυχούς εξέγερσης εναντίον της αυστηρής οικονομικής πολιτικής της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα κόντεψε να εγκαταλείψει το ευρώ

Τώρα ο κ. Τσίπρας που θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος – όπως ήταν πριν τρία χρόνια – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο συμβιβασμός για το όνομα της Μακεδονίας θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναδείξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. «Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», είπε.

Η αυξανόμενη προσέγγιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ φαίνεται και στις συζητήσεις για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, θέμα ταμπού για την ελληνική αριστερά.

«Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» .

Η πολιτική του ωστόσο στα Βαλκάνια οδήγησε σε εντάσεις με την Ρωσία, χώρα παραδοσιακά φιλική με την Ελλάδα. Η Μόσχα αντιτίθεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ελληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ρωσία ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την συμφωνία για το ονοματολογικό, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Μιλώντας αναφορικά με το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών και τη στάση της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πήραμε μια απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό ήταν ένα πολύ καθαρό σήμα. Θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία με την Ρωσία, αλλά αν μερικές φορές παραβιάζονται γραμμές, πρέπει να αντιδράσουμε».

Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ο κυβερνητικός εταίρος, οι εθνικιστές ΑΝΕΛ, μπορεί να φύγουν από την κυβέρνηση αν το θέμα της συμφωνίας έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Θεωρεί όμως ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός ακόμα κι αν γίνει αυτό.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Λέει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την θητεία κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Σημείωσε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. «Ο στόχος μου είναι να πάω μέχρι τέλους», «αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας», είπε.

Επίσης, σύμφωνα με την WSJ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, αλλά η Αθήνα θα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, μέτρο που επιθυμούσε το ΔΝΤ, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους εταίρους. «Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι θέμα λογικής», είπε.

πληροφορίες  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ wsj.com