Ακυρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών

24 Ιουν 2019

Ακυρώθηκε τελικά το  debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ημερομηνία στην οποία να συμφωνούν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΚ).

Στην προηγούμενη διάσκεψη της διακομματικής είχε αποφασιστεί το ντιμπέιτ να γίνει την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου. Ωστόσο, προγραμματίστηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 30 Ιουνίου, που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να μην προλάβει να επιστρέψει στην Αθήνα για το debate.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ότι «δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμα τους. Εμείς ήμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες. Καλούμε τη ΝΔ έστω και την τελευταία στιγμή να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για να γίνει έστω και μεταξύ των δύο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για 1η Ιουλίου με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο. Η ΝΔ φέρεται να συμφώνησε, αλλά διαφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε να διεξαχθεί ακόμη και τη Δευτέρα αργά το βράδυ στις 10. Το ΚΚΕ όμως έβαλε βέτο, γιατί ήδη δυο φορές έχει αλλάξει την κεντρική του εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

«Όλα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφάσεις εν αμαρτίες», τόνιζαν από τη ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Μανώλης Όθωνας τόνισε ότι είναι «προσχηματικός ο λόγος να μη γίνει την 1η Ιουλίου το debate» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να γίνει».

Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ είχε προτείνει ως εναλλακτικές ημερομηνίες την 27η ή την 28η Ιουνίου. Τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες είχε δώσει από την πλευρά του και το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ παρόλο που είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιουλίου, την ακύρωσε και πρότεινε να γίνει το debate 2 Ιουλίου, δηλώνοντας ανοιχτό και για συγκεκριμένες μόνο ημερομηνίες.