Υεμένη: Έκκληση 35 οργανώσεων για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών

08 Νοε 2018

Τριανταπέντε διεθνείς και υεμενικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη, με την προειδοποίηση ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται τώρα «στο κατώφλι του λιμοκτονίας».

 Η κοινή έκκληση υπογράφεται από την  Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), οι ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action Contre la Faim), CARE International, Oxfam, Γιατροί του Κόσμου (Medecins du Monde) και οργανώσεις της Υεμένης.

«Με 14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο κατώφλι της λιμοκτονίας – ο μισός πληθυσμός της χώρας – ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα η ανάγκη δράσης» λέει η έκκληση.

Η έκκληση απευθύνεται σε κυβερνήσεις να «εξασφαλίσουν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» και να «σταματήσουν την προμήθεια όπλων γιατί υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη».

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα του αραβικού κόσμου, βρίσκεται σε πόλεμο από το 2015, όταν η περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συντάχθηκε στον κυβερνητικό πόλεμο εναντίον των ανταρτών Χούτι.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι έργο ανθρώπινο και άμεση συνέπεια των σοβαρών περιορισμών για πρόσβαση σε φαγητό, καύσιμα, εισαγωγές φαρμάκων και ανθρωπιστική βοήθεια» λέει η έκκληση.

Η πτώση της αξίας του νομίσματος και η μη πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων προστίθενται στην καταστροφή.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τις προσπάθειές του για να εγγυηθούν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ουσιαστικά πράγματα…» λέει το κείμενο.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πιέζουν την πόλη Χοντέιντα, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι και βρίσκεται υπό αποκλεισμό από την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

Οι διεθνείς οργανώσεις καλούν τόσο τους αντάρτες όσο και την συμμαχία να επιτρέψουν στους άμαχους να φύγουν από την πυκνοκατοικημένη πόλη των 600.000.

Περίπου 10.000 Υεμενέζοι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση από το 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

afp.com