Βρετανία: Νέα ήττα το Μπ. Τζόνσον στη Βουλή

10 Σεπ 2019

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη δεύτερη κατά σειρά πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης των Συντηρητικών για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, παρότι ο Μπόρις Τζόνσον τη χαρακτήρισε λίγη ώρα νωρίτερα απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αρθεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Για να εγκριθεί η πρόταση του Τζόνσον απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 434 εδρών από το σύνολο των 650. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 293 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργασίες του κοινοβουλίου αναστέλλονται ως τη 14η Οκτωβρίου κι επανέλαβε ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς ψηφοφορία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και η δεύτερη πρόταση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που προτρέπει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το νόμο που εμποδίζει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και ζητά αναβολή του Brexit.

Σημειώνεται ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τη Δευτέρα την πρώτη έγκριση -τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθιστώντας πλέον νόμο του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.