ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Αποχώρησαν Βούτσης και Σκουρλέτης- Άμεση αποχώρηση αποφάσισε και η Ομπρέλα - Η απάντηση Κασσελάκη: Δεν κάνω πίσω

10 Νοε 2023

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.  Λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Βούτσης κάνει γνωστό ότι φεύγει από το κόμμα. 

Όπως γνωστοποίησε σε επιστολή του, δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καθώς «δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα». 

Ο ίδιος εκτίμησε πως το κόμμα «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη», κάνοντας λόγο για διαμόρφωση «με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας» ενός κόμματος «που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά».

Tην απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή το πρωί της Παρασκευής και ο Πάνος Σκουρλέτης, κοινοποιώντας και σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες  είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Αποχωρώ».

Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης.

Το αφήγημα που υιοθετήθηκε μετά το 2019 απαξίωσε την κυβερνητική περίοδο αφού δεν μπόρεσε να αναδείξει τις οποίες επιτυχίες της ενώ ταυτόχρονα δεν έγινε κατανοητό, πως οι μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, ως αποτέλεσμα καταναγκασμών, ήταν ανυπέρβλητες. Το σχέδιο της διεύρυνσης αντί να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης, έγινε μια υπόθεση κινήσεων κορυφής παρήγαγε εσωστρέφεια, διχασμό και τοξικότητα. Στάθηκε δε εμπόδιο στο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα αναγκαία εκείνα βήματα που θα τον έθεταν ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτά; Απολογισμός σε βάθος και αυτοκριτική, προγραμματικές ιεραρχήσεις, διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου. Με δυο λόγια η διαμόρφωση μιας ελκτικής ταυτότητας. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνώνυμο μιας αντιφατικής και θολής αντιπολιτευτικής παρουσίας.

Και η επιστολή του καταλήγει: «Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο»

Αποχωρεί και η «Ομπρέλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. της Ομπρέλας, που αριθμεί περίπου 60 μέλη στο όργανα, θα υπογράψει κείμενο αποχώρησης. Δεν αποκλείεται οι υπογραφές να ξεπεράσουν τις 40. Σε ένα ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα, η πλειοψηφία κατέληξε μετά από έντονη συζήτηση στο να δώσει το παρών στην συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο κείμενο της αποχώρησης θα εξαπολύεται δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισημαίνεται πως οι ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς δεν χωρούν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως μειοψηφικές, με αναφορές στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την στάση στο Παλαιστινιακό, την τοξικότητα, την μετατόπιση στο κέντρο και στον “λαικιστικό συντηρητισμό”. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιστορικό εγχείρημα της Αριστεράς υπονομεύεται εκ των έσω. Παράλληλα, δίνεται σήμα για νέο εγχείρημα, “για μια Αριστερά σύγχρονη, με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική”. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κείμενο έχει και αυτοκριτικό χαρακτήρα για ολιγωρία στην “βίαιη μετεξέλιξη” του κόμματος, στα φαινόμενα αρχηγισμού και στην διάχυση.

Η απάντηση του Στ. Κασσελάκη

Απάντηση στις αποχωρήσεις δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης  με δήλωσή του την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook. Μέσω της ανάρτησης τονίζει και πάλι την προσήλωσή του «να τα αλλάξει όλα» ενώ διαμηνύει ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να γίνει δημοψήφισμα από τα μέλη και τους φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που απέπεμψε λόγω δηλώσεών τους. «Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί θα προχωρήσω στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», είπε

Νωρίτερα με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» απαντά o Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ομπρέλας για άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά.

«Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του», τόνισε ο κ. Κασσελάκης και υποστήριξε ότι «ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει»,

«Χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, το έργο που έχει κάνει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέροντας ότι θα παρουσιαστεί εν όψει των ευρωεκλογών πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα και έμπρακτες πολιτικές.

Η στάση της ομάδας Αχτσιόγλου

Την στάση της καθορίζει και η κίνηση 6+6 των Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου Χαρίτση. Σε μια συνεδρίαση με την συμμετοχή 130 ατόμων, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και αποφασίστηκε η κατάθεση κειμένου στην κεντρική επιτροπή- επί της ουσίας αντί-εισήγηση- όπου θα εκφράζονται με συγκροτημένο τρόπο η διαφωνία με την πολιτική στρατηγική που ακολουθείται από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα. Ταυτόχρονα, τα μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στους 6+6 θα υποστηρίξουν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά με θετικό τρόπο την πολιτική πρόταση για τη νέα σύνθεση και την υπέρβαση της κρίσης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο. Έως και αργά χθες το βράδυ το σενάριο της αποχώρησης από την πλευρά των 6+6 στην αυριανή συνεδρίαση δεν έμπαινε στο τραπέζι. Μένει να φανεί με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις από το στρατόπεδο της Ομπρέλας θα επηρεάσουν τις εξελίξεις καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και στελέχη που δεν εντάσσονται στην τάση του Ευκλειδη Τσακαλώτου ενώ κρίσιμη είναι ο αντίκτυπος στην βάση και στα μέλη του κόμματος όπου επικρατεί αναβρασμός.

Πηγή: www.ethnos.gr