Αλ. Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές, στις 10 Ιουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

05 Ιουν 2019

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ΕΡΤ 1 και ο ίδιος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα «θρίλερ» ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου την ερχόμενη εβδομάδα

Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 θα αναλάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρυφή ατζέντα» που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Άλλη αναμέτρηση η μάχη για τις εθνικές εκλογές, τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο

«Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -κι ας το ‘χουν στο μυαλό τους κάποιοι που βγαίνουν τελείως αλαζονικά – να ξέρουν όλοι ότι είναι άλλη αναμέτρηση αυτή με διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια, με ποιον πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα».

Αυτό τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, γιατί το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους για να πετύχει το αποτέλεσμα, είπε. «Ανοικτό και απολύτως εφικτό με βάση τη γλώσσα των αριθμών, άρα θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου: κι όμως γυρίζει.

Είπε ειδικότερα ότι αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ- κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είπε για δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι μόνο χαμένη ψήφος είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη ΝΔ, είναι σα να υποτιμά τη νοημοσύνη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Από την ένταξη του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ στο αντί -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης

Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως η ένταξη στους στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν τους ωφέλησε καθόλου, διότι μειώθηκαν τα ποσοστά τους, και ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης.

Οποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

 

Το φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι» σε τηλεοπτικό ντιμπέϊτ με τον πρωθυπουργό

Να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμφωνήσει και σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθύμισε ότι είχαν αυτοί την ευκαιρία ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναρωτήθηκε τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι», αφού έχει και την υπεροχή της διαφοράς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε στο ΚΙΝΑΛ

«Ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε στο ΚΙΝΑΛ, διότι παρά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου η στρατηγική της μονομέτωπης και ακόμα πιο έντονης επίθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και άρα δίνεται η εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι όλο αυτό γίνεται,εφόσον δεν υπάρχει καμιά διαφορά στρατηγικής, για το ποιος θα βγει βουλευτής, σε ποια θέση θα είναι, για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ότι αφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στον προοδευτικό χώρο και η διάθεση μας για συνεννόηση και διάλογο είναι συνεχής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τη δική μας πλευρά χωρίς καμιά ανταπόκριση», επισήμανε.

Λεπτομέρειες στη