Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου έκλεισαν χθες Κυριακή τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας, επικαλούμενοι «την απειλή επέμβασης» στρατών χωρών της περιοχής, καθώς το τελεσίγραφο περιφερειακού οργανισμού για την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ εξέπνευσε τα μεσάνυχτα (ώρα Νιαμέ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας).
Η ανακοίνωση έγινε λίγο προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο που απηύθυνε την 30ή Ιουλίου η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, αξιώνοντας να αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ και απειλώντας ότι σε διαφορετική
Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών και αφρικανών εταίρων του Νίγηρα, πάντως οι στρατιωτικοί έχουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα -όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοικτή πληγή-, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους. περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.
Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».
Τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα του Νίγηρα με τις πέντε χώρες με τις οποίες γειτονεύει (Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Μαλί και Τσαντ) είχαν ανοίξει ξανά τη 2η Αυγούστου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το κλείσιμό τους όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Χθες το απόγευμα, κάπου 30.000 οπαδοί των πραξικοπηματιών, πολλοί από τους οποίους ανέμιζαν σημαίες του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και της Ρωσίας, συμμετείχαν σε συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, στην πρωτεύουσα Νιαμέ.
Τα επιτελεία χωρών της Ecowas (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, Cedeao) έχουν καταρτίσει από την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο για πιθανή χρήση στρατιωτικής βίας με στόχο την ανατροπή του πραξικοπήματος της 26ης Ιουλίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον τρόπο και τον χρόνο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, εγείροντας το φάσμα της σύρραξης σε μία περιοχή που δοκιμάζεται από την δράση ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Η Ecowas δεν έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως των ηγετών των χωρών μελών πριν το ενεργοποιήσει. Στρατιωτικές αλλά και άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες, ωστόσο, όλες ενέχουν κινδύνους.