Tηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ, με πολύ παρασκήνιο για τις σχέσεις με Τουρκία

24 Μαρ 2021

Την επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι αναφορικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί ενόψει της συνάντησής των ηγετών τον Ιούνιο, η ενίσχυση της δέσμευσής της ΕΕ με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στη συμμετοχή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ενώ υπογραμμίζει ότι θα εξεταστούν «τα πιστοποιητικά για την COVID και η διεθνής διάσταση».


Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν το αρχικό προσχέδιο των “27” ενόψει της Συνόδου για την κατάσταση την Ανατολικό Μεσόγειο, καθώς φαίνεται να απέχει πολύ από την έκθεση Μπορέλ που παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Oι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας αναμένονται την Παρασκευή, όπου η συζήτηση θα γίνει στη βάση της έκθεσης Μπορέλ.


Αν και η έκθεση ήταν αρχικά καλή και ισορροπημένη, το πρώτο προσχέδιο για τα συμπεράσματα της Συνόδου απορρίπτεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ως απαράδεκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από το κείμενο βρίσκεται η Γερμανία ενώ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπέβαλε τα συγχαρητήριά του στον Μάριο Ντράγκι για τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού.


Η Τουρκία λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής επιδίδεται σε διπλωματικό αγώνα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, την τέταρτη μέσα σε  τρεις μήνες, την ώρα που η χώρα του μαστίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση και ο ίδιος δέχεται σφοδρά πυρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει για ακόμη φορά το βάρος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για το διάλογο. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο αλλά θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο. Οι σχέσεις Άγκυρας -Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του σε Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.


Ανήμερα της εθνικής επετείου, Πέμπτη απόγευμα, ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους 


Φ. Γεννηματά: Έφτασε η «ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση και την ΕΕ σχετικά με τη Τουρκία