Τον βομβαρδισμό θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη από αέρος και θαλάσσης ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο και τον βρετανό πρωθυπουργό.
Με ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη Βρετανία, και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσαν στοχευμένα πλήγματα εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα» ενώ τόνισε πως τα χτυπήματα αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν. «Οι Βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν σε στοχευμένα χτυπήματα στην Υεμένη», δήλωσε και ο Ρίσι Σούνακ.
Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, απείλησε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του.
Αντιδράσεις
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.
«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».
Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πηγή: www.ert.gr