Άρχισαν οι στυγνοί εκβιασμοί

Βάσω Κιντή 07 Μαϊ 2014

Ο Βενιζέλος και ο Κουκουλόπουλος απειλούν ότι εάν δεν πάει καλά η Ελιά στις ευρωεκλογές θα αποσύρουν την υποστήριξη του Πασόκ από την κυβέρνηση. Δηλαδή τα περί υπευθυνότητας του Πασόκ που έχει υποτίθεται γνώμονα το συμφέρον της χώρας πάνε περίπατο προκειμένου να μαζέψουν καμία ψήφο παραπάνω. Το να ζητούν να υποστηριχθεί το κόμμα τους για λόγους σταθερότητας της κυβέρνησης είναι αναμενόμενο και θεμιτό. Αλλά να απειλούν ότι θα αποχωρήσουν βάζοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας λόγω της ψήφου των ευρωεκλογών είναι όχι μόνο ανεύθυνο αλλά δείχνει επιπλέον πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν.

Μήπως όμως τους εκμεταλλεύονται τα άλλα κόμματα; Παίρνει το Πασόκ τη φθορά στην κυβέρνηση για να παίρνουν οι άλλοι τις ψήφους στην αντιπολίτευση; Είναι αλήθεια ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν free ride. Η κυβέρνηση, με όποιο τρόπο, βγάζει το φίδι από την τρύπα και η αντιπολίτευση κάνει τον καλό. Αλλά τι πρέπει να γίνει; Να πάνε όλα τα κόμματα στην αντιπολίτευση; Αυτό θέλει το Πασόκ; Όχι, δεν θέλει να γίνει αντιπολίτευση. Επειδή δεν μπορεί να πείσει με την πολιτική του, θέλει τις ψήφους που φέρνει η αντιπολίτευση νομίζοντας πως έτσι θα συνεχίσει να κυβερνά. Και την πίτα ακέραιη και τον σκύλο χορτάτο.

«Αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού…», λέει ο Β. Βενιζέλος, «φυσικά δεν μπορούμε ν? αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν». Δηλαδή σκέπτονται να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν την πολιτική αν ο λαός τους γυρίσει την πλάτη; Δεν νομίζω. Απλώς απειλούν.

Αν δεν θέλει ο κ. Βενιζέλος τα βάρη που τους έχει ήδη αναθέσει ο ελληνικός λαός ας εγκαταλείψει την προσπάθεια και είμαι σίγουρη πως θα βρεθούν άλλοι. Αλλά ας πάψει να λέει ότι είναι υπεύθυνος. Αν ήθελε εκλογική επιβεβαίωση για να συνεχίσει να κυβερνά, ας τολμούσε να προκηρύξει με τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση εκλογές. Και τότε σίγουρα θα βρίσκονταν άλλοι. Ας μην μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε μέσον κομματικής και προσωπικής του ενίσχυσης. Δεν κρέμεται η χώρα από τη μοίρα του Πασόκ. Γι’ αυτό άλλωστε φτιάξαμε το Ποτάμι. Για να μην βρισκόμαστε ως πολίτες διαρκώς στο έλεος εκείνων των κομμάτων που δεν διστάζουν να τινάξουν στον αέρα κατακτήσεις και προοπτικές για να εκβιάσουν την ψήφο μας ώστε να συνεχίσουν απτόητα την πρακτική τους που μας έφερε ως εδώ.